„C market“ ojadili za 41 milion evra

Izvor: Blic, 28.Dec.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„C market“ ojadili za 41 milion evra

U narednih 48 sati očekuje se rasplet svih spornih privatizacija. Na udaru zakona naći će se predmeti koji do sada nisu otvarani, saznaje “Blic”.

Slučaj “C market” jedan je od onih koji čekaju epilog.

- Policija je završila istragu, a kako saznajemo, sumnja se da su u ovom slučaju Slobodan Radulović, kao generalni direktor kompanije, biznismeni Miroslav Mišković i Milan Beko, Branko Pavlović, konsultant, Vuk Deliblašić i Danko Đunić zloupotrebom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << službenog položaja ostvarili imovinsku korist od 41 milion evra - kaže izvor “Blica” blizak istrazi.

Slično je i u slučaju ATP “Vojvodine”, preduzeća privatizovanog 2004. godine čiji je kupac Ilija Dević hteo da izgradi novu autobusku stanicu za međumesni i međunarodni saobraćaj.

- Iz obimne dokumentacije se vidi da je Dević završio investiciju i dobio dozvole, ali mu je onemogućeno da nova autobuska stanica počne da radi. I pored zvaničnih odluka, stara autobuska stanica nije izmeštena, a kupcu nije ostavljena nikakva mogućnost da ostvaruje prihod i shodno tome izmiruje obaveze u realnom roku dogovorenom s Agencijom. Ugovor je raskinut i ATP „Vojvodina” se nalazi u stečaju - kaže naš sagovornik. Sumnja se da su Dević, direktor privrednog društva, i Svetlana Miljušević, predsednica UO ATP “Vojvodine”, zloupotrebom službenog položaja nezakonito pribavili dva miliona evra.

Jedan od kompleksnijih slučajeva je i onaj koji se odnosi na “Večernje novosti”, gde ima troje osumnjičenih.

Trebalo bi da počne da se odmotava i klupko u vezi sa zloupotrebama u Veterinarskom zavodu “Zemun”, a saslušanje čeka vlasnika te firme i “Zekstra grupe” Dragana Đurića, predsednika FK Partizan.

- Đurić se sumnjiči za spornu privatizaciju Zavoda, a ima ga i na listi onih koji su uzimali milionske kredite od Agrobanke i nikada ih nisu vraćali - kaže naš sagovornik.

Slučajevi Nacionalne štedionice i Zavoda za obračun i plaćanje nisu završeni.

- Saslušano je tek nekoliko ljudi i sada se čeka stav tužioca - kaže naš izvor.

Ukupna šteta načinjena svim spornim privatizacijama do sada procenjena je na 84 miliona evra.

Za ove afere neće biti hapšenja

Šest od 24 privatizacije neće se završiti privođenjem. Reč je o slučajevima „Mobtel”, „Trudbenik”, “Koncesija za autoput”, “Šinvoz”, Izvoz šećera u EU, “Delreal”.

“Preko Interpola smo obavili pisanu korespondenciju s austrijskom policijom u vezi s ulogom Martina Šlafa i novčanih doznaka koje je primio nakon prodaje ‘Mobtela?‘”, kaže sagovornik “Blica“ blizak istrazi. Međutim, austrijska vlast je srpsku policiju obavestila da je postupak protiv Šlafa u toj zemlji obustavljen, a našem tižilaštvu su dostavljeni izveštaji o tome.

- Dosad ni posredno nije obavljen razgovor sa Bogoljubom Karićem, a iako je njegov advokat obećao da će dostaviti dokumentaciju, to se nije dogodilo.

U slučaju koncesije, ugovor je raskinut, nema štete po državu, pa će se slučaj najverovatnije završiti izveštajem.

„Trudbenik gradnja” je prodat preduzeću „Montera” koje je bilo u vlasništvu Dragana Kopčalića, nekadašnjeg predsednika beogradskog odbora DS.

- Firma je propala, ugašena, pa se ne zna šta će se s tim dešavati”, objašnjava naš izvor.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.