Bus plus više rizik nego zalog

Izvor: B92, 01.Feb.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bus plus više rizik nego zalog"

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je uvođenje sistema Bus plus u gradski saobraćajni prevoz mnogo veći rizik nego zalog za novi mandat gradonačelnika.

"Ovo je mnogo veći rizik nego zalog. Bilo je predloga da se sa ovim krene posle izbora", rekao je Đilas novinarima na okretnici tramvaja na Banovom brdu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas proverio je, vožnjom na tramvajskoj liniji broj 13, funkcionisanje novog sistema naplate i uprave javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradskim prevozom "Bus plus".

Đilas se provozao tramvajem od okretnice u Požeškoj ulici do stajališta do Palate pravde u Savskoj ulici, validirao svoju karticu i proverio na terenu kako se građani snalaze u novim okolnostima.

"Očekujem da novi sistem dovede do boljeg kvaliteta gradskog prevoza u Beogradu, da bude od velike koristi građanima, a na ovaj način pokušaćemo da sprečimo svaku vrstu malverzacija. Verujem da ćemo biti uspešni u primeni novog sistema, kome će biti potrebno neko vreme da preleži 'dečije bolesti' i dostigne nivo sistema u velikim evropskim gradovima", poručio je Đilas.

Gradonačelnik Beograda izjavio je da će se kroz ovaj sistem Beograđani informisati o terminima vožnje, preduprediti bespotrebna čekanja, posebno u lošim vremenskim situacijama.

"Sa displeja ili putem poruka, građanima će biti dostupne važne informacije, a mi ćemo putem operativnog kontrolnog centra moći da kontrolišemo autobuse, broj putnika... kao i da sprečimo malverzacije bilo koje vrste", rekao je gradonačelinik.

Đilas je uveren da će ceo sistem dobro funkcionisati, ali je upozorio da je potrebno "par dana" za uhodavanje.

"Očekujem da posle toga svi počnemo da uživamo u prednostima ovog sistema. Sugrađani će tokom probnog perioda moći da saznaju sve što im je potrebno za bolje snalaženje u novim uslovima i nadam se da će taj period biti što bezbolniji", istakao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je uverio i građane koji se boje da će primenom ovog sistema biti kontrolisano njihovo kretanje, da nema razloga za brigu.

"Sigurno je da će ovo biti veoma korisno za Beograd. Pre nekoliko dana sam razgovarao i sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubom Šabićem, zbog izražene bojazni nekih građana da će zbog primene sistema moći da bude kontrolisanio njihovo kretanje. U narednim danima ćemo precizirati kada se brišu podaci i uveriti građane da nema potrebe za bojaznošću takve vrste", objasnio je Đilas.

Na kraju vožnje, kojoj su prisustvovali i građani, Đilas je naglasio da Grad vodi bitku sa vremenom i da se nada da će "svakim danom biti sve bolje".

SNS i DSS negoduju zbog novog sistema

Gradski odbor DSS-a zatražio je od gradskih vlasti da saopšte javnosti sve detalje ugovora s turskom firmom "Kent kart" o uvođenju "Bus plus" sistema za naplatu i upravljanje vozilima u javnom prevozu.

Beogradski odbor SNS ocenio je da je uvođenje "Bus plus" sistema za naplatu karata u gradskom prevozu poniženje i otimanje novca od građana.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje o privremenoj zabrani obrade podataka sa personalizovanih kartica korisnika "Bus plus" sistema upozoravajući da se mora garantovati privatnost lica koja koriste te kartice.

U današnjem saopštenju Kabineta poverenika navedeno je da je Šabić društvu za marketing i usluge - "Apeks solušn tehnolodži", koje je anagažovano na uvo]enju novog sistema "Bus plus", privremeno zabranio obradu podataka o ličnosti - konkretno serijskog broja personalizovanih kartica.

"Razloge zabrane ne treba dramatizovati, ali ni potcenjivati", kaže Šabić, navodeći da je dobro što "Bus plus" funkcioniše na način koji isključuje mogućnost praćenja bilo koga u realnom vremenu i što je isključena mogućnost naknadnog rekonstruisanja putanje kretanja korisnika usluga "Bus plusa".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.