Burno u studiju Prve: Ne daj bože da vas ovaj vodi VIDEO

Izvor: B92, 03.Jan.2019, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burno u studiju Prve: Ne daj bože da vas ovaj vodi VIDEO

Beograd -- Danijela i Nikol venčale su se 1. januara, pet minuta nakon ponoći, jer su od ove godine u Austriji omogućene istopolne bračne zajednice.

U Nemačkoj je na snagu stupio zakon koji je omogućio da službenim dokumentima izaberu treću opciju ako se ne uklapaju ni u muški, ni u ženski pol.

Gde je Srbija u odnosu na Zapad kada su prava LGBT osoba u pitanju? O tome su za Prvu televiziju govorili gej aktivista Boris Milićević i Dragoslav Bokan, reditelj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predsednik Evropskog instituta za nacionalnu strategiju.

“Siguran sam da će država Srbija da reguliše brakom istopolne zajednice. Kako će se to zvati, koja će zakonom da budu predviđena prava. Što se tiče građanskog zakonika nisam očekivao nikakva prava za LGBT zajednicu. Pre svega vidim tu nespremnost LGBT zajednice da se ozbiljnije pozabavi problemima. Što se tiče transrodnih osoba tu je najveći problem problem dokumenata i to je problem koji se rešava. Što se tiče istopolnih zajednica očekujem to pre ulaska u EU“, naveo je Milićević.

“A šta ćemo sa pravima većinskih zajednica?“, pita se Bokan, koji dodaje da su prvo nacionalna, verska, socijalna prava našeg naroda ozbiljno ugrožena.

Razgovor o ljudskim pravima ubrzo se pretvorio u raspravu o upotrebi nasilja, hrišćanstvu, austrijskoj vojsci, evropskoj istoriji, pravima većine, pravima manjine...

Na kraju razgovora, nakon što je Bokan naveo da su protiv gej ljudi bili Šarl de Gol, Karađorđe, kralj Petar, Nikola Pašić, Sveti Sava, koji su "naši heroji" i "naš identitet", Milićević se tri puta prekrstio i poručio gledaocima: "Ne daj bože da vas ovaj vodi".

Kako je tekla rasprava u studiju Prve pogledajte u video-prilogu...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.