Burno o vojnim zakonima, nastavak 21.oktobra

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burno o vojnim zakonima, nastavak 21.oktobra

Raspravom o Predlogu zakona o odlikovanjima, Skupština Srbije završila današnji rad. Nastavak u sredu, 21. oktobra o istoj temi.

Predsednica Skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović sazvala je za utorak, 20. oktobra, prvu posebnu sednicu parlamenta, na kojoj će se poslanicima obratiti predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Posebna sednica biće održana u Domu Narodne skupštine, sa početkom u 16 časova i 10 minuta.

Protokolom posete >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je predviđeno da obraćanje Medvedeva traje do 30 minuta. Planiran je koktel u skupštinskom holu.

Poslanici Skupštine Srbije završili su današnje razmatranje amandmana na set vojnih zakona, a sednicu će nastaviti u sredu, 21. oktobra, raspravom o amandmanima na Predlog zakona o odlikovanjima.

Na kraju večerašnje rasprave o vojnim zakonima, ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da će usvajanjem predloženih zakona biti završena reforma sistema odbrane i da će Srbija u budućnosti imati savremenu i modernu Vojsku.

Šutanovac je rekao da su prihvaćena 32 amandmana na predložene zakone koji su, kako je naveo, doprineli kvalitetu zakona, a da nažalost veliki broj amandmana nije prihvaćen.

Na kraju rada, potpredsednica parlamenta Gordana Čomić je rekla da će redovna sednica biti nastavljena u sredu, 21.oktobra u 13.00 raspravom o amandmanima na Predlog zakona o odlikovanjima.

Kako je navela, razlog zbog koga je početak rada u sredu, 21. oktobra pomeren sa 10.00 na 13.00 je obeležavanje Velikog školskog časa u Šumaricama i da toj manifestaciji koju će prenositi Radio-televizija Srbije žele da prisustvuju mnogi poslanici.

Najviše zamerki u raspravi o amandmanima na Predlog zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi imali su poslanici Srpske radikalne stranke, koji su, između ostalog, tražili da se snizi starosna granica ženama u rezervnom sastavu sa 50 na 45 godina i da se snizi starosna granica dece vojnih obveznika pozvanih na izvršenje obaveze u rezervnom sastavu sa 18 na 15 godina.

Poslanici polemisali o delegaciji koja ide u Holandiju 

Predstavnici opozicije i vladajuće većine polemisali su o odluci skupštinskog Odbora za inostrane poslove da u delegaciju koja će 29. oktobra posetiti holandskih parlament ne uvrsti članove Srpske radikalne stranke.

Radikali su na početku sednice protestovali zbog takve odluke, navodeći da takav potez odbora predstavlja diskriminaciju poslanika.

"U parlamentu postoje poslanici prvog i drugog reda", rekao je šef poslanika radikala Dragan Todorović i istakao da je osnovno demokratsko pravo da stranka koja ima najviše poslanika mora da ima predstavnike u svim parlamentarnim delegacijama.

"Mi ne posećujemo Haški tribunal, mi tamo idemo da pokušamo da pomognemo Srbiji da se odmrzne trgovinski sporazum i da se omogući vizna liberalizacija i ubrzanje evropskih integracija Srbije. Ovo insistiranje na ravnomernoj zastupljenosti partija je bez smisla, jer njihov (SRS) politički stav jeste razlog zbog kojih Srbija ne može da ostvari taj cilj", rekla je Nada Kolundžija iz Evropske Srbije.

"Podobni" i "nepodobni" poslanici

Poslanici Demokratske stranke Srbije su istakli da svi poslanici treba da budu u toj delegaciji, navodeći da je suprotnom odlukom parlament ugrožen kao institucija.

Demohrišćanska stranka Srbije ocenila je da je "intervencija" Kolundžije bila "pogrešna", jer smatra da ne mogu postojati "podobni i nepodobni poslanici", te da u delegaciji koja ide u posetu Holandiji moraju biti zastupljeni poslanici svih partija.

Poslanici Nove Srbije zatražili su od rukovodstva parlamenta da obelodani kako će najviše zakonodavno telo da kontroliše državne organe da li sprovode zakone koje skupština donosi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.