Burma više nije obavezna

Izvor: Politika, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burma više nije obavezna

Broj razvoda u Nemačkoj je toliko porastao da mnogi parovi više uopšte ne razmenjuju venčano prstenje

Sve je manje muškaraca u Nemačkoj koji bračni prsten, nekada najvažniji simbol ljubavi i vernosti u braku, smatraju neophodnim i nužnim detaljom na dan venčanja.

Broj razvoda u ovoj zemlji je toliko narastao da mnogi parovi više ne razmenjuju venčano prstenje, pokazalo je jedno novo istraživanje. Mladoženje mlađe od 29 godina burme još smatraju nužnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ukrasom, ali oni stariji od 45 ne haju za tim previše.

Približno polovina venčanja okonča se razvodom, a 51,9 odsto Nemaca ne stupa u brak pre tridesete. S druge strane, raste broj vanbračnih zajednica.

Nedavno je Bundestag usvojio zakon kojim i deci rođenoj u neformalnom braku pripadaju povlastice i prava koja uživaju i druga deca. Do tada su samo venčani parovi mogli da traže poreske olakšice za maloletno dete.

Novi trendovi u vezi sa „gušenjem” starih navika, zabrinuli su i draguljare koji su zaprepašćeni zbog pada prodaje venčanog prstenja. Šezdesetih godina svi bračni parovi nosili su prstenje.

Istraživanje koje je sproveo Institut za ispitivanje javnosti, Alensbah, pokazalo je da venčani prsten nosi 74 odsto udatih Nemica i 60 odsto oženjenih Nemaca. Na području bivše Istočne Nemačke taj je procenat još niži.

Nemci se venčavaju i rastaju takvom brzinom da su svadbena zvona počela da zvuče poput alarma za uzbunu, što smanjuje i njihovu želju za stavljanjem novog venčanog prstena na ruku i izdatke koje to zahteva.

Muškarci mlađi od 29 godina s radošću kupuju venčani prsten i 88 odsto ga nosi, no posle gorkog razlaza, nemaju želju da ga još jednom kupe i nose u novom braku.

Iz grupe muškaraca od 45 do 59 godina, samo polovina budućih supružnika izvadiće novčanik i kupiti prsten.

Ovo istraživanje je objavljeno nakon prethodna dva koja su pokazala da Nemci češće lažu od Nemica, odnosno da su muškarci po prirodi škrtiji i pohlepniji od žena.

S. M.

[objavljeno: 13/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.