Bura zbog zakona o advokaturi

Izvor: B92, 19.Jun.2010, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bura zbog zakona o advokaturi

Beograd -- Nacrt Zakona o advokaturi koji će provući kroz "sito i rešeto" svakog ko bude hteo u ovu profesiju, već je uzbunio neizabrane sudije i tužioce, pišu "Novosti".

U Društvu sudija navode na su pojedine odredbe nacrta diskriminatorske i neustavne, u Komori kažu da će se sprečiti monopl, nelojalna konkurencija i korupcija.

Sudije, tužioci i državni funkcioneri, bar kako sada stoje stvari, neće moći da se bave ovom profesijom tri godine na području >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komore u kojoj su ranije radili.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević veruje da će ova odredba pasti pred Ustavnim sudom.

"Taj sud je proglasio neustavnom istu odredbu ranijeg Zakona o advokaturi prema kojoj je taj rok bio godinu dana. A ovde je još drastičnije!", kaže ona.

Boljevićeva pita i gde bi trebalo da se bave advokaturom bivše sudije Vrhovnog suda Srbije i zamenici republičkog javnog tužilaštva, koji su bili nadležni za celu Srbiju. Ona kaže da, pri tom, advokati- članovi Visokog saveta sudstva koji bira sudije, mogu istovrememno i da se bave advokaturom.

"Za prvi, trogodišnji mandat sudija, izabrano je 34 odsto onih koji nisu radili u sudstvu. Zato je svako ograničenje 'apsolutna diskriminacija'", smatra predsednica Dru[tva sudija.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, koji je i šef radne grupe za izradu zakona, tvrdi da u nacrtu zakona nema nikave diskriminacije.

"Sada postoji Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, prema kojem funkcioner, dve godine po prestanku javne funkcije, ne može da radi sa pravnim licem koje obavlja delatnost povezanu sa funkcijom koju je funkcioner ranije imao, osim uz saglasnost agencije", kaže Đorđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.