Bunjevački nacionalni savet: Gradonačelniče, tražimo izvinjenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bunjevački nacionalni savet: Gradonačelniče, tražimo izvinjenje

SUBOTICA - Bunjevački nacionalni savet optužio je danas gradonačelnika Subotice Sašu Vučinića da je stao na stranu onih koji, kako je navedeno, otvoreno podstiču asimilaciju Bunjevaca u Hrvate, jer je potpisao pozivnice za proslavu u kojima se spominju bunjevački Hrvati.

Prema tvrdnjama tog saveta, Vučinić se potpisivanjem pozivnice za proslavu "Dužijance", u kojoj je navedeno da je reč o običaju bunjevačkih Hrvata, svrstao na stranu onih koji negiraju pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bunjevcima na sopstvenu samobitnost i otvoreno podstiču asimilaciju Bunjevaca u Hrvate.

Kako je navedeno, Bunjevci zahtevaju da gradonačelnik Subotice povuče pozivnice i da se javno izvini pripadnicima bunjevačkog naroda u tom gradu.

Bunjevački nacionalni savet zahteva da državni organi zaštite bunjevačku nacionalnu manjinu od pokušaja da se njena kultura i jezik prikažu kao kultura i jezik Hrvata.

"Bunjevci na ovim prostorima žive vekovima i imaju priznat status nacionalne manjine u Srbji. Bunjevci imaju i formiran Nacionalni savet i institucije", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.