Bundesver spremio naoružanje za Kurde

Izvor: RTS, 18.Sep.2014, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundesver spremio naoružanje za Kurde

Nemačke oružane snage Bundesver pripremile prvi paket naoružanja za severni Irak. U centralnom depou nemačke vojske nalazi se više hiljada pušaka, 20 komada oklopnog naoružanja i 120 bestrzajnih, ručnih protivoklopnih granata.

Prvi deo naoružanja trebalo bi da sledeće sedmice krene iz Lajpciga za severnoirački grad Erbil, a već sutra bi sedmorica nemačkih vojnika trebalo da otputuju za severni Irak, kako bi vojnike, pripadnike Pešmerg - snaga obučili u rukovanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pišu nemački mediji, a prenosi Tanjug.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je početkom septembra najavila spremnost za isporuku nemačkog naoružanja Kurdima u severni Irak, kao znak podrške u borbi protiv terorističke organizacije "Islamska država" (IS), a štampa je pisala da se tako, prvi put, posle niza godina, Berlin direktno angažuje u jednom aktuelnom vojnom konliktu.

To je, prema pisanju medija, radikalna promena kursa nemačke spoljne politike, a sama Angela Merkel je u Bundestagu pravdala planiranu isporuku naoružanja Kurdima u Iraku pretnjama IS i rekla da postoji šansa za spas ljudskih života i sprečavanje daljih ubistava.

"Tu šansu mi moramo iskoristiti", rekla je Merkel i upozorila na opasnost humanitarne katastrofe u tom regionu, preneli su nemački mediji.

Nemačka vlada je pre petnaestak dana najavila da će na ime pomoći kurdskim borcima protiv islamskih ekstremista u Iraku poslati visoko sofisticirane puške, protivtenkovsko oružje i oklopna vozila.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će to naoružanje, zajedno sa zaštitnom opremom i opremom za komunikaciju, biti dovoljno za 4.000 kurdskih boraca.

Sve detalje u vezi sa isporukom Bundesver želi da dogovori preko nekoliko oficira za vezu, a kada je reč o strukturi naoružanja, nemački mediji saznaju da će o tome odlučivati Kurdi, a da nemačka vojska želi da prati taj proces i da vojno savetuje.

Na kraju procesa bi Pešmerga-snage trebalo da budu u situaciji da zaustave marš IS i da možda vrate izgubljenu zemlju, navode nemački mediji, ukazujući da niko, međutim, ne računa sa jednom ofanzivom Kurda izvan sopstvene oblasti.

Na pitanje da li Kurdi uopšte mogu rukovati nemačkim naoružanjem, magazin Špigel piše da Bundesver namerno nije izabrao najmodernije oružje i da protivtenkovske mobilne sisteme MILAN, standardne puške "g-36" i drugo naoružanje lokalne snage mogu koristiti.

Kada je reč o tome kako Nemačka može kontolisati da oružje ne dođe u pogrešne ruke, Špigel piše da tako nešto niko ne može isključiti i da je to i vlada priznala.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova želi, međutim, kako piše štampa, da se sa Kurdima potpiše dokument koji bi isključio svako moguću dalje prodaju tog oružja.

Oficiri Bundesvera, pri tom, na licu mesta bi trebalo da nadgledaju da oružje ostane u rukama kurdske armije.

Ukoliko, međutim, bude nepravilnosti, isporuka oružje će pri prvoj sledećoj tranši biti obustavljena, navode nemački mediji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.