Bunari utrostručili rod u Pocerini

Izvor: RTS, 13.Maj.2013, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bunari utrostručili rod u Pocerini

Uz pomoć lokalne samouprave koja im daje subvencije za kopanje dubinskih bunara, poljoprivrednici u Pocerini, koji u svojim selima nisu imali vodu, višestruko su povećali proizvodnju i prinose.

U poslednje četiri godine, od kada je Šabac počeo da poljoprivrednicima odobrava subvencije za kopanje dubinskih bunara, 20 evra po dužnom metru, u Pocerini su iskopana 174 bunara za

navodnjavanje.

Na imanju Dejana Gavrilovića iz Metlića, bunar će biti dubok >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 103 metra. Radnici su već postavili cevi i nasuli šljunak oko njih.

Trenutno ga ispiraju da bi došli do čiste vode. Gavrilovići se bave proizvodnjom ukrasnih biljaka, a tragovi prošlogodišnje suše, još su vidljivi na njima.

Biljke su preživele razna oštećenja ili su se sušile, kaže Dejan Gavrilović: „Sada, kad imamo bunar i proizvodnja će biti lakša. Biće postavljeni sistemi za navodnjavanje, pa će naše sadnice biti lepše i zdravije."

Vojkan Negovanović je nekad na svoje imanje dnevno dovozio po desetak cisterni vode sa Dobrave. Posle kopanja dva bunara, dovoljan je samo pritisak na dugme da bi zalio zasade.

Proizvodnju jagoda počeo je na 20-30 ari. Sada je, kako kaže, zahvaljujući subvencijama opštine za bunare, proširi sam proizvodnju na dva hektara, od krompira i jagoda do kornišona.

Poljoprivrednici koji u Pocerini imaju dubinske bunare, kažu da im zasadi više ne zavise od vremenskih uslova, orijentisali su se na proizvodnju koja donosi sigurnu i veću zaradu. Teren i klima, pogodni su za jagode koje se u ovom kraju gaje na 450 hektara.

"Proizvodnja je povećana ne za 100 posto nego, kako volim da kažem, za 360 posto", naglašava Predrag Srdanović, direktor Direkcije za poljoprivredu. "Proizvođači su dobili elan, dobili su podsticaj koji im život znači. U ovim krajevima gde nema vode čak ni za piće, sad imaju dovoljno i za navodnjavanje."

Ove godine u planu je da se u Pocerini iskopa još šezdesetak bunara. Za tu namenu, iz budžeta grada Šapca biće izdvojeno osam miliona dinara.

rts.loznica@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.