Buna protiv globalizacije (3): Despotizam u krilu demokratije

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2011, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buna protiv globalizacije (3): Despotizam u krilu demokratije

Istoričar Čedomir Antić smatra da kapitalizam ne može da propadne jer jednostavno ne postoji neki drugi koncept koji bi mogao da ga zameni. - Od vremena kada je ustanovljen i kada je prevladala ideja o slobodi tržišta i preduzetništva, kapitalizam se menja i prilagođava novim zahtevima tržišta. U ovom trenutku sve zemlje sveta su kapitalističke, u različitim formama ovog uređenja - kaže Antić. Neoliberalni oblik kapitalizma očigledno je pojeo sam sebe, pa mu treba menjati oblik. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Socijalna revolucija je jedan od načina.

- Istorija je beležila nekoliko revolucionarnih pokreta krajem 18. i početkom 19. koji su menjali poredak i bili su globalni. Protestovalo se širom sveta u isto vreme, a tada nije bilo ni televizije ni interneta - kaže Antić.

Prema njegovom mišljenju za trenutnu situaciju u Grčkoj i Italiji nije kriv koncept neoliberalnog kapitalizma, niti su za to odgovorne multinacionalne kompanije, već je sva odgovornost upravo na tim zemljama.

- Zašto su dozvolili da dođu na rub propasti? Posle Drugog svetskog rata u Velikoj Britaniji je došlo do usporavanja razvoja i ekonomije. Građani su nezadovoljni protestovali, ali britanska Vlada je rešila da žrtvuje razvoj radi vraćanja dugova Americi. Nisu hteli da budu dužnici. Sve dok nisu isplatili dugove, njihov razvoj je trpeo.

E, a danas su sve zemlje usvojile to da je normalno da budete dužni, pa i mi imamo ministra koji kaže da Srbija ima najmanji dug u regionu i to je kao pohvalno - objašnjava Antić.

Na pitanje da li smatra da postoji opasnost da kapitalizam pređe u anarhiju, Antić kaže da se više plaši da demokratija ne pređe u totalitarizam.

- Pogledajte samo koliko puta godišnje imate referendum u Americi. U ovoj zemlji je na snazi izborni sistem iz 18. veka koji je predviđen za državu potpuno drugačiju od one kakva je Amerika sada. Demokratija može vrlo lako da preraste u totalitarizam ili u vladavinu gomile, ohlokratiju, koju su i antički filozofi smatrali jednim od najgorih državnih uređenja - kaže Antić.

- Kada je eventualna svetska socijalna revolucija u pitanju, moram da kažem da tu postoji jedan veliki problem, a to je da su potpuno drugačiji razlozi zbog kojih protestuju Amerika, Španija, Velika Britanija, Grčka, Italija i Nemačka od onih zbog kojih bi protestovala Srbija.

Mi jednostavno ne možemo da se borimo protiv korporativnog kapitalizma, jer taj koncept kod nas i ne postoji, mi ne znamo šta je to. Deo naših građana živi u kapitalizmu iz 18. veka, a drugi u socijalizmu 1990-ih godina. Kod nas je najveći problem privatizacija koja je loše urađena i isto tako loša državna vlast - kaže Čedomir Antić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.