Bukurešt izabrao svog prvog nezavisnog gradonačelnika

Izvor: Southeast European Times, 18.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukurešt izabrao svog prvog nezavisnog gradonačelnika

Sada kada je Bukurešt izabrao svog prvog nezavisnog gradonačelnika, različite političke stranke razgovaraju o formiranju koalicija za predstojeće opšte izbore.

18/06/2008

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 18/06/08

Nezavisni kandidat Sorin Opresku pobedio je u nedelju (15. juna) u drugom krugu izbora za gradonačelnika Bukurešta, porazivši kandidata liberalnih demokrata Vasila Blagu sa 57 prema 43 odsto glasova, saopštio je Opštinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << izborni biro (BEM).

"Izabran sam kao nezavisni kandidat na ovu funkciju; Nisam zainteresovan da gubim svoju nezavisnost, bez obzira na ponude", izjavio je Opresku u ponedeljak uveče. On je dodao: "Učinak Gradskog veća, nezavisnost u veću i rezultati na terenu. Time će se voditi moj mandat."

Među njegovim prioritetima je pretvaranje Bukuršta u "IT grad" promovisanjem javno-privatnog partnerstva, razvoj puteva i infrastrukture, organizovanje referenduma o dugotrajnom problemu pasa lutalica, stvaranje velikog plana za privlačenje sredstava EU i pretvaranje Bukurešta u grad "u kojim se živi, a ne samo stanuje".

Opresku je hirurg i profesor koji je neuspešno učestvovao u izborima za gradonačelnika 1998. i 2000. godine. U poslednjih osam godina bio je senator koji je predstavljao Bukurešt. Jedan od najistaknutijih funkcionera Socijaldemokratske partije (PSD), Opresku se posle 13 godina u aprilu povukao iz te levičarske stranke zbog unutrašnjih nesuglasica oko određivanja kandidata za gradonačelnika. Bez obzira na to, PSD je podržala Opreskua posle prvog kruga izbora.

Odmah nakon što je njegova pobeda potvrđena, Opresku se sastao sa premijerom Kalinom Popesku Taričanuom. On je objasnio da su neformalno razgovarali o projektima koje on planira da sprovede u Bukureštu.

Njegov posao u Gradskom veću neće biti lak, kažu analitičari, pre svega zato što su Liberalno demokratska stranka (PDL) i Stranka nove generacije u utorak postigle dogovor da formiraju većinu u Glavnom savetu prestonice, u kojem će dve stranke imati 28 od 55 mesta. Opresku ima podršku samo 16 odbornika PSD-a i osam odbornika liberala. Nacionalistička stranka Velika Rumunija (PRM), koja je zastupljena sa tri odbornika, saopštila je da će se uzdržati od pridruživanja bilo kojem od dva saveza.

Analitičari opisuju rezultate lokalnih izbora širom zemlje kao obeshrabrujuće za PDL. Iako se smatra glavnom političkom strankom u Rumuniji, ona je dobila ukupno nešto manje od 30 odsto glasova, otprilike koliko i levičarska PSD. PDL predsednika Trajana Baseskua nadala se da će formirati novu vladu posle opštih izbora ove jeseni, ali njen slab učinak mogao bi da je primora da ulazi u koalicije.

U lokalu, liberali i PSD su počeli pregovore kako bi blokirali PDL u lokalnim i okružnim većima. Na nacionalnom planu, PSD i Konzervativna stranka već su počele pregovore o budućem savezu za opšte izbore.

PDL je pobedila u trkama za gradonačelnike u 15 okruga, dok su PSD i liberali uzeli 12 odnosno sedam mesta. Ukupno gledano, PSD je preuzela vlast u 1.059 gradova i opština, a slede je PDL (878 gradova i opština) i liberali (680).

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.