Bujanovac, Albanci uče srpski jezik

Izvor: RTS, 13.Nov.2013, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovac, Albanci uče srpski jezik

U srednjoj školi "Sezai Suroi" u Bujanovcu otvoreno jezičko odeljenje za nastavu srpskog jezika. Opremanje je sa 99.000 evra finansirala Ambasada Nemačke.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm i zamenica šefa Misije OEBS u Beogradu Pola Tide otvorili su u srednjoj školi "Sezai Suroi" u Bujanovcu kabinet za jezike u kom će učenici Albanci moći da uče i srpski jezik.

Pola Tide je na otvaranju učenicima koji će koristiti kabinet rekla da Misija OEBS u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snažno podržava unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, kao i da veruje da je potpuna integracija nacionalnih manjina moguća samo uz poznavanje zvaničnog jezika

držve.

Nemački ambasador je rekao da je njegova ambasada u filološki kabinet uložila 99.000 evra sa ciljem da doprinese da što je moguće više učenika nauči srpski uz najsavremenije metode.

"Znati novi jezik je veoma važno zbog mogućnosti zbližavanja sa drugim ljudima i kulturama. S obzirom na to da živite u Srbiji veoma je važno znati zvanični jezik države. Mislim da svaka osoba koja živi u Srbiji, bez obzira u kom kraju i kojoj nacionalnosti pripada, treba da zna državni jezik", rekao je Vilhelm koji je prvi put posetio Bujanovac.

Jezički kabinet u školi "Sezai Suroi" opremljen je sa 16 kompjutera i slušalica. Otvaranju kabineta prisustvovali su i šef Koordinacionog tela za opsstine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Stanković je najavio da će sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom razgovarati o daljim investicijama u te opštine.

Nada se da će s nemačkim ambasadorom razgovarati o prosveti, zdravstvu i socijalnoj politici, kao i o eventualnom nemačkom investiranju u Bujanovcu i Preševu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.