Bugarski tinejdžeri prvi u Evropi u opijanju i konzumiranju narkotika

Izvor: Southeast European Times, 19.Jun.2012, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski tinejdžeri prvi u Evropi u opijanju i konzumiranju narkotika

Za razliku od većine zemalja Zapadne Evrope, gde je upotreba narkotika među srednjoškolcima u padu, u Bugarskoj je konzumiranje alkohola i droge u porastu.

19/06/2012

Cvetina Borisova za Southeast European Times iz Sofije -- 19.6.2012.

Bugarska je i dalje vodeća zemlja na Balkanu i u Evropi kada se radi o konzumaciji alkohola, cigareta i droge među tinejdžerima, pokazuje nedavno istraživanje organizacije ESPAD (European School Survey Project on Alcohol >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << and Other Drugs).

Konzumiranje nedozvoljenih supstanci u Bugarskoj je u porastu zbog upotrebe amfetamina i kanabisa, kao i sve većeg broja devojčica među korisnicima.

Istraživanje objavljeno 5. juna pokazuje da Sofija zauzima drugo mesto posle Monaka od čak 36 zemalja kada je reč o konzumiranju amfetamina. Rezultati pokazuju da je sedam odsto ispitanih bugarskih tinejdžera priznalo da koriste te supstance. Poređenja radi, taj procenat je jedan odsto u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, dva odsto u Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Rumuniji i četiri odsto na Kipru.

Ima mišljenja da je razlog za svojevrsnu eksploziju u korišćenju droge niska cena u poređenju sa drugim ilegalnim supstancama.

„Džoint je 2001. i 2002. godine košta oko 50 evro centi, amfetamini su koštali 15 evra gram. Danas, deset godina kasnije, gram marihuane košta 15 evra, dok je cena amfetamina 17,5 evra“, kaže I.H. iz Sofije, koji je odbio da se predstavi iz razloga bezbednosti.

„Gram amfetamina dovoljan je da se 'naduva' četvoro-petoro ljudi. Takođe, kada čovek uzme amfetamine, može puno da popije bez da se napije“, kaže on.

Opijanje među bugarskim srednjoškolcima daleko je iznad prosečne stope u Evropi. Istraživanje pokazuje da je više od 39 odsto šesnaestogodišnjaka konzumiralo više od tri pića odjednom u proteklih trideset dana.

„Prema našim opservacijama, pet odsto od ukupno 300 hiljada srednjoškolaca u Bugarskoj napiju se najmanje tri puta nedeljno, što je izuzetno zabrinjavajuće. Radi se o učenicima starim između 15 i 19 godina,“ kaže Momčil Vasilev, direktor Sofijskog Nacionalnog fokus centra za bolesti zavisnosti, koji je ujedno i jedan od istraživača koji su napravili studiju.

U većini drugih balkanskih zemalja stopa konzumacije alkohola i droge među tinejdžerima niža je od proseka u zemljama obuhvaćenim studijom.

Neki smatraju da je to tako zbog relativno nedavnog otvaranja tog regiona zapadnoj kulturi i načinu života, kao i zbog toga što je tržište droge veće.

Anina Čileva, glavni istraživač ESPAD-a za Bugarsku, smatra da je prevencija ključ za zaustavljanje tog zabrinjavajućeg trenda.

„Potrebno nam je interaktivno zdravstveno obrazovanje, zasnovano na učešću mladih ljudi, njihovoj međusobnoj komunikaciji. Moramo i da napravimo okruženje za mlade u kom je 'kul' i pametno odlučiti da se ne konzumiraju alkohol i droga“, kaže ona za SETimes.

Vasilev smatra da će se situacija verovatno pogoršati.

„Bugarska je primer - čim smo se otvorili za sva tržišta, otvorili smo se i za to. A kada postoji tržište, tu je i konzumiranje“, kaže Vasilev za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.