Bugarska preduzela korake za hvatanje u koštac sa nedostacima na koje je ukazala EU

Izvor: Southeast European Times, 13.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska preduzela korake za hvatanje u koštac sa nedostacima na koje je ukazala EU

Bugarska vlada usvojila je prošle nedelje akcioni plan kojim je predviđeno više desetina mera za hvatanje u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom u zemlji i osiguravanje dobrog upravljanja finansijskim sredstvima EU.

12/08/2008

(Dnevnik - 10/08/08; Europe.bg - 08/08/08; BTA, Europe.bg, Vlada Bugarske - 07/08/08)

Bugarska vlada je u četvrtak (7. avgust) odobrila niz mera za rešavanje problema i nedostataka u upravljanju finansijskim sredstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EU i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Taj korak je preduzet otprilike dve nedelje nakon što je Evropska komisija (EK) zamrzla skoro 500 miliona evra pomoći toj balkanskoj naciji zbog njenog neuspeha da reši konstantne slabosti u tim oblastima tokom njenog 18-mesečnog članstva u Uniji. Takođe je povukla akreditive dve državne agencije koje implementiraju sredstva iz predprijemnog programa PHARE, zbog sumnjivih slučajeva pronevere i nepravilnosti, ali je rekla da će promeniti odluku nakon što Sofija preduzme korektivne korake.

U akcionom planu na 200 strana koji je prošle nedelje usvojila bugarska vlada precizirane su specifične mere koje će zemlja preduzeti do kraja ove godine.

Među njima je sastavljanje liste ljudi i kompanija za koje je dokazano da su prekršile pravila EU ili da su pod istragom zbog pronevere, do 15. septembra, kao i povećanje broja službenika ključnih agencija koje vode evropske fondove do kraja decembra. Pored toga, nove nezavisne istrage dve agencije koje su izgubile akreditive treba da budu završene do 10. septembra, a izveštaj sa detaljima o svim slučajevima nepravilnosti i pronevera u upravljanju finansijskim sredstvima EU očekuje se do 23. septembra.

U akcionom planu takođe je navedeno 80 mera koje će vlada preduzeti do kraja 2008. godine na polju reforme pravosuđa i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na primer, nova specijalizovana jedinica koja se bavi organizovanim kriminalom funkcionisaće unutar ministarstva unutrašnjih poslova od 15. septembra. Ti i drugi koraci nabrojani u dokumentu usmereni su na unapređivanje interakcije između ministarstva, Državne agencije za nacionalnu bezbednost (SANC) i tužilaca.

Druge mere koje će uslediti sledećeg meseca uključuju promene u komisiji za borbu protiv korupcije u sklopu saveta ministara i osnivanje parlamentarnog podkomiteta za sprovođenje kontrole nad aktivnostima SANC.

Izmene u regulatornom okviru kojima se banke obavezuju da navode preciznu sumu svake transakcije koja premašuje 30.000 leva (oko 15.000 evra) treba da se obave do 15. oktobra, u sklopu napora da se suzbije pranje novca.

Do kraja novembra svaki sud u Bugarskoj moraće da ima sopstvenu internet stranu za postavljanje svih svojih presuda i odluka. Usvajanje amandmana na krivični zakon koje je EU dugo tražila i jedinstven etički kod istražnih sudija takođe su predviđeni za novembar.

Izmene zakona kojim se reguliše finansiranje političkih partija i drugi koraci protiv korupcije u zdravstvenom sistemu i u drugim sektorima predviđeni su za decembar.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.