Bugarska ni da makne

Izvor: B92, 21.Maj.2021, 12:29

Bugarska "ni da makne"

Sofija -- Nema promene u stavu Bugarske prema Severnoj Makedoniji, ali je otvorena za dijalog sa Skopljem, izjavio ministar spoljnih poslova u bugarskoj tehničkoj vladi.

Svetlan Stoev je to rekao nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Augustom Santošem Silvom i komesarom EU za proširenje Oliverom Varheijem, koji su doputovali sa predlogom za rešenje spora Sofije i Skoplja. Dvojica evropskih diplomata popodne bi trebalo da dođu i u Skoplje.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bugarskim medijima, predlog za deblokiranje bugarskog veta za početak pregovra EU sa Severnom Makedonijom koji su predstavili u Sofiji neprihvatljiv je bugarskim vlastima, jer se radi o dokumentu koji je u mnogim idejama u suštini sličan predlogu koje je krajem prošle godine iznelo nemačko predsedništvo koji je tada odbijen.

Kako je prenela bugarska agencija Bgnes (bgnes.bg), Stoev je rekao da će Bugarska nastaviti da bude dosledna u podršci evropskim integracijama Zapadnog Balkana, poštujući istovremeno kriterijume za pojedinačna dostignuća svake zemlje ili vrednosti zajednice ka dobrosusedstvu.

"Otvoreni smo za odgvoran, otvoren i punopravan dijalog sa Republikom Severnom Makedonijom. Očekujemo od naših najbližih suseda u regionu da rade u duhu iskrenosti i konstruktivnosti. Želim da naglasim u vezi sa ovom temom pun kontinuitet i da se ne može očekivati promena u nacionalnom položaju Bugarske prema S. Makedoniji", rekao je Stoev.

Tehnički ministar spoljnih poslova Bugarske je izrazio spremnost da se sretne sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem da bi razgovarali o inicijativama koje bi vlada mogla preduzeti.

"Za nas je od ključne važnosti održavanje dobrosusedskih odnosa i dobijanje garancija za sprovodjenje Sporazuma (o dborosusedstvu) iz 2017", rekao je Stoev, dodajući da Bugarska i dalje ulaže napore da vrati poverenje u odnose sa Severnom Makedonijom. ;

"Cilj nam je da preduzmeno konkretne korake za obnavljanje dijaloga sa Skopljem, uključujući i na najvišem nivou, što će pružiti osnov budućoj redovnoj vladi da vrati naše odnose na nivo koji bi trebalo blisko da poveže dve države", rekao je Stoev.

Šef bugarske diplomatije je dodao da se nada da će "napori Bugarske i dobronameran pristup konačno biti ocenjeni od suseda i da će zajedno raditi na pronalaženju održivog i trajnog rešenja za otvorena pitanja.

Portugalski ministar spoljnih poslova Silva je rekao da je proces proširenja jedan od ciljeva predsedavanja Porugalije Unijom i dodao da se Lisabon oslanjao na podršku Evropske komisije sa kojom blisko saradjuje.

Kako navodi Bgnes, on je istakao dva procesa proširenja, pokretanje medjuvladinih konferencija sa Srbijom i Crnom Gorom i odobravanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Bilo je veoma važno da za oba procesa čujemo bugarske predloge, injicijative i zabrinutosti. Pravimo to odgovarajućim diplomatskim kanalima i već je mnogo uradjeno. Zbog toga je sad trenutak za diskrektne političke konsuktacije sa Bugarskom i one će biti od velikog značaja za tekući proces i veoma važne za portugalsko predsedništvo", rekao je Silva.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da Severna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusedstvu, ali i sa zahtevom da ona prizna "bugarske korene" makedonskog identiteta i jezika što Skoplje odlučno odbacuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bugarski šef diplomatije: Nema promene stava oko Severne Makedonije

Izvor: N1 televizija, 21.Maj.2021

Nema promene u stavu Bugarske prema Severnoj Makedoniji, ali je otvorena za dijalog sa Skopljem, izjavio je u Sofiji ministar spoljnih poslova u bugarskoj tehničkoj vladi Svetlan Stoev.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.