Bugarska konfiskuje imovinu mafijaških bosova

Izvor: Southeast European Times, 21.Avg.2012, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska konfiskuje imovinu mafijaških bosova

U Bugarskoj zatražena konfiskacija imovine u vlasništvu dva najozgloglašenija mafijška bosa.

21/08/2012

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 21.8.2012.

Bugarska komisija za ispitivanje imovine stečene kriminalom zatražila je od okružnog suda u gradu Ćustendilu da odobri zaplenu imovine u vrednosti od više od dva miliona evra od dvojice osuđenih mafijaša u bekstvu.

U svom zahtevu od petka (17. avgusta), pomenuta komisija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sa sedištem u Sofiji, navela je luksuzne automobile, akcije preduzeća, nekretnine i novac na bankovnim računima u vlasništvu Plamena Galeva i Angela Hristova, njihovih supruga i kompanija pod njihovom kontrolom.

Dvojica mafijaša, poznati po nadimku braća Galev, nisu u rodbinskoj vezi.

Luksuzni automobili navedeni od strane komisije su četiri mercedesa i pet audija, od kojih su neki blindirani ili izrađeni po meri. Automobil najveće tržišne vrednosti, koju su utvrdili nezavisni veštaci, je audi A8 koji vredi gotovo 118 hiljada evra.

Na spisku imovine su i stambeni kompleks u Resilovu koji se prostire na skoro jedanaest hiljada kvadratnih metara, sa zatvorenim bazenom, teretanom i dve kuće.

Zahteva se i oduzimanje akcija jedanaest preduzeća u Galevljevom suvlasništvu i desetine drugih firmi u kojima je Hristov partner, kao i deonice tri of-šor kompanije, od kojih su dve registrovane na Sejšelima, a jedna na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Imovina čiju konfiskaciju zahteva komisija vredi više od 2,2 miliona evra, a taj iznos skoro je jednako podeljen na dva mafijaška bosa, koji su delovali u gradu Dupnici, 60 km južno od Sofije.

U julu 2011. Apelacioni sud u Sofiji osudio je braću Galev zbog učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila reketiranjem i iznudama. Tom prilikom je odbačena ranija presuda okružnog suda u Ćustendilu kojom su okrivljeni oslobođeni svih optužbi. Apelacioni sud ih je osudio na ukupno 12 godina zatvora.

Sud je takođe odlučio da država konfiskuje jednu trećinu Galevljeve imovine i sredstava, kao i četvrtinu Hristovljeve imovine. Okrivljeni su ujedno osuđeni da plate 5000, odnosno 3,500 evra kazne.

Trećeg maja, Vrhovni kasacioni sud je potvrdio osuđujuće presude prvostepenog suda, ali je smanjio zatvorske kazne za dve godine.

Nekoliko dana kasnije, utvrđeno je da su Galev i Hristov pobegli i objavljena je poternica za njima za čitavu teritoriju Bugarske. Na kraju su pridodati i Interpolovoj listi najtraženijih kriminalaca. Još uvek su u bekstvu.

U decembru 2008, Galev i Hristov koji su nekada radili u policiji, a onda počeli da se bave biznisom, uhapšeni su posle spektakularnog policijskog pretresa njihovih kuća u gradu Dupnici, kao i u Sofiji i obližnjem Perniku.

Obojica su se zatim prijavila kao kandidati većine na parlamentarnim izborima u julu 2009. i pušteni iz zatvora zbog predizborne kampanje. Nijedan nije dobio dovoljno glasova da bude izabran u parlament i tako dobije imunitet od krivičnog gonjenja. Tako su se braća Galev posle izbora ponovo našli u zatvoru.

U svom najnovijem izveštaju o napretku Bugarske u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova objavljenom prošlog meseca Evropska Komisija (EK) navodi slučaj protiv Galeva i Hristova kao jedan od „malobrojnih velikih slučajeva organizovanog kriminala koji je završen osuđujućim presudama.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.