Bugarin o planovima, potrebama i šansama privrede u 2013.

Izvor: Blic, 28.Dec.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin o planovima, potrebama i šansama privrede u 2013.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin sumnja da ćemo iduće godine imati privredni rast od dva odsto i da će bužetski deficit biti prepolovljen, misli da je budžet malo nerealan, ali ukazuje da su grane koje bi nas mogle pokrenuti u 2013. pre svega energetika, poljoprivredno-prehrambena industrija, infrastruktura i telekomunikacije.

Predsednik komore podseća i na delatnosti koje, kako kaže, imaju "konkurentske prednosti" i izvozno su orijentisane, poput metaloprerade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << automobilske industrije, logistike i IT sektora, gde takođe vidi šansu za boljitak u 2013.

U intervjuu Tanjugu Bugarin upozorava da se u narednoj godini treba fokusirati na konsolidaciju javnih finansija i na pravilno odmeravanje prihodne i rashodne strane budžeta.

Prema njegovoj oceni budžet za 2013. malo nerealan i "dobro sklopljen sa aspekta dobrih želja".

- Kada pogledamo prihodnu stranu (budžeta), mislim da je previše optimistički napravljena, jer sadašnji nivo aktivnosti ne daje veliki optimizam da ćemo imati privredni rast od dva odsto koliko je projektovan u 2013. godini, jer ni jedna privredna grana ne daje takve potencijale - ocenio je prvi čovek PKS i izrazio sumnju da će budžetski deficit za godinu dana biti smanjen sa 7,1 na 3,6 odsto.

Kao veliki problem vidi nelikvidnost i smatra da hitno treba disciplinovati državu tako da u roku od 45 dana plaća svoje obaveze i u tom smislu smatra da je Zakon o ograničenim rokovima plaćanja dobar korak u tom pravcu, ali naglašava da država mora da nađe način kako da izmiri obaveze iz prethodnog perioda jer Zakon nema retroaktivno dejstvo.

Bugarin smatra i da bankarski krediti treba da budu primereni snazi srpske ekonomije i dostupni privrednicima, za šta je,kaže, neophodna usaglašenost monetarne i fiskalne politike, sto bi sve bilo dobro za podsticanje malih i srednjih preduzeća.

- Nivo nenaplativih potraživanja kod banaka rapidno se penje, imali smo četiri odsto, sada je to u proseku 25 odsto i može se desiti da se kriza iz realnog sektora prelije u bankarski - upozorio je on.

Savetuje da se sumerimo na proizvodnju razmenjivih dobara više dodate vrednosti, namenjenu izvozu, povećanju pokrivenosti uvoza izvozom i smanjenju ogromnog spoljnotrgovinskog deficita, ali kaže i da primena savremenih tehnologija u proizvodnji i reindustrijalizacija srpske privrede, povećanje konkurentnosti i izvoza treba da budu prioriteti u narednoj godini.

Abalizirajući 2012. Bugarin kaže da je bila teška i nepovoljna za srpsku ekonomiju, da su je obeležili pad privredne aktivnosti i životnog standarda, visoka nelikvidnost kompanija, inflacija, nezaposlenost i znatno niži nivo stranih direktnih investicija, što je posledica izborne godine i političke nestabilnosti.

Kao pozitivne pomake koji su napravljeni naveo je subvencionisane kredite za likvidnost, ukidanje parafisklanih nameta, zakone o javnim preduzećima i rokovima o ograničenja plaćanja, kao i početak borbe protiv korupcije.

Čelnik PKS je rekao da su to ipak parcijalne mere jer su izostala sistematska rešenja i ozbiljne reforme kao što je poreska reforma, giljotina propisa, reforma javnog sektora, zdravstvenog, obrazovnog, penzionog sistema i slično.

Kada budu sprovedene sve te mere biće stvoren bolji privredni ambijent i uslovi privređivanja, ostvaren privredni rast i značajno povećan nivo stranih investicija, zaključio je Bugarin.

Povezane vesti: Bugarin: Realno očekivati privredni rast u 2013. Bugarin: Jačanje evra loše po privredu i građane Bugarin: Velike oscilacije kursa štetne po privredu Privreda Srbije u Solunu Bugarin: Srpskoj privredi ni u 2011. neće biti "ružičasto"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.