Bugarin: Sprečiti odliv mozgova

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2010, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Sprečiti odliv mozgova

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin upozorio je danas da je najviše nezaposlenih osoba u januaru ove godine bilo starosti između 25 i 29 godina, oko 13 odsto i ocenio da je "krajnje vreme" da Srbija spreči "odliv mozgova".

"Krajnje je vreme da se Srbija tim poslom ozbiljno pozabavi, na kvalitetan i organizovan način", rekao je Bugarin novinarima na otvaranju dvodnevnog Sajma zapošlajavanja "Top džob", koji se održava u "Ekspo centru" na Novom Beogradu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />On je kazao da ga raduje to što su sve državne istitucije, ministarstva i poslovne asocijacije u Srbiji to ozbiljno shvatile i prionule na posao. Bugarin je kazao da je, prema podacima Zavoda za statistiku, broj zaposlenih u decembru 2009. godine bio za 5,1 odsto manji nego u 2008. godini i da je pad zaposlenosti uzrokovan prvenstveno svetskom ekonomskom krizom, zbog koje je industrijska proizvodnja u 2009. bila manja za 12,1 odsto.

Ukupan broj zaposlenih u Srbiji u januaru 2010. iznosio je više od 1,8 miliona što je za 0,4 odsto manje nego u prethodnom mesecu, a broj nezaposlenih krajem januara je bio više od 750.000, što je za 2,91 odsto više nego u prethodnom mesecu, kazao je predsednik PKS.

Prema nivou stručne spreme, najmanje je bilo nezaposlenih sa sedmim i osmim stepenom stručne spreme, što ukazuje na lakše zapošljavanje visoko obrazovanih kadrova, koje zahtevaju savremeni privredni trendovi.

Bugarin je kazao da sveukupna situacija u domaćoj privredi čini organizovanje sajmova zapošljavanja još značajnijim.

Sajam "Top džob" ove godine je okupio predstavnike državnih institucija, oko 50 pretežno velikih kompanija i značajan broj studenata koji će ostaviti svoje podatke u elektronskoj bazi biografija, od kojih će najbolji pronaći posao i započeti profesionalnu karijeru.

Bugarin je najavio će ove godine biti organizovano još sličnih sajmova u Vojvodini, Nišu i centralnoj Srbiji ističući da PKS kao najveća asocijacija srpske privrede uvek podržava projekte koji su u interesu mladih ljudi i smanjenja nezaposlenosti.

On je podsetio da je PKS ranije organizovala sajam zapošljavanja za decu bez roditeljskog staranja u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike, da pruža podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i da Centar za edukaciju PKS svakodnevno organizuje seminare i kurseve, koji su veoma posećeni.

Taj sajam su i ove godine, pored PKS, pomogli i podržali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalne politike, Nacionalna služba za zapošljavanje i Agencija za privredne registre.

U okviru sajma pored izlagačkog sadržaja organizovan je niz zanimljivih predavanja i prezentacija koji će studentima i diplomcima pružiti mnoge korisne savete u vezi sa pripremama za posao, a poslodavcima predstaviti prednosti zapošljavanja mladih i obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Među učesnicima na samu su i kompanije "Dijamant", "Frikom", "Delta DMD", "Banka inteza", "Cepter" i druge, a usluge posredovanja u zapošljavanju prezentovaće omladinske zadruge i agencije, kao što su "Infostud", "Lako do posla" i "Putokaz".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.