Bugari tvrde: Srbija ćuti o bugarskom tajkunu

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugari tvrde: Srbija ćuti o bugarskom tajkunu

Beograd, Sofija -- Vrhovni tužilac Bugarske zatražio je reakciju Saveta Evrope zbog "problema sa izručenjem bugarskog biznismena Cvetana Vasileva iz Srbije".

Agencija Fokus navodi da su se bugarski organi obratili evropskim institucijama zbog "poteškoća u procesu, uprkos pozivanju na Evropsku konvenciju o ekstradiciji".

Kako je navedeno, Srbija na pozive Bugarske povodom ovog slučaja "ne daje konkretne odgovore" već više od godine i četiri meseca.

Bugarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mediji navode da je ekstradicija Vasileva od srpskog ministarstva pravde tražena dva puta, prvi put 22. septembra 2014. godine, a poslednji put pre oko osam meseci i zbog toga se traži reakcija Saveta Evrope i Evropskog komiteta SE za problem kriminala.

"Izostanak odgovora srpskih vlasti u ovom slučaju, uprkos podsećanju, neobično je dug i nije u skladu sa brzim odlukama o ekstradiciji, naročito uzimajući u obzir tradicionalno dobre i profesionalne odnose sa vlastima u Beogradu", navodi se u pismu kancelarije tužioca Sotira Cacarova Savetu Evrope, prenose bugarski mediji..

Cacarov u pismu tvrdi da je Viši sud u Beogradu prvo odobrio postupak, a da je zatim na apelaciji pet dana kasnije ta odluka povučena, kako se dodaje, "bez obrazloženja".

"Od tada, srpske vlasti se nisu oglašavale o ovom slučaju", navodi se u pismu.

Prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, država od koje je zatražena ekstradicija trebalo bi da obavesti tražioca o odluci i da je obrazloži u slučaju da ne želi da delimično ili potpuno ispuni traženo.

Kako se navodi, komunicira se ili kroz diplomatske kanale ili na drugi način ako postoji direktan dogovor dve ili više strana.

Vasilev se predao policiji u Beogradu u septembru 2014. godine, nakon što je Bugarska obavestila Srbiju o potrazi za njim. Za njim je bila raspisana Interpolova poternica.

Ubrzo mu je određen ekstradicioni pritvor i objavljeno je da je nakon dopisa koji je Ministarstvo pravde dobilo od Interpola pokrenut i postupak njegovog izručenja.

Vasilev je većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke “Korpbank”, nad kojom je u junu kontrolu preuzela Narodna banka Bugarske. Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi s više od 3,7 milijardi dolara, a Vasilev je optužen za proneveru, zbog čega je i na međunarodnoj poternici.

Pre raspisivanja poternice 28. jula, Vasilev je pobegao iz Bugarske zbog sumnjivog poslovanja, čime je izazvao najveću bankarsku krizu u Bugarskoj. U međuvremenu, sud je naredio da mu se zapleni celokupna imovina.

Bugarska banka čiji je većinski vlasnik Vasilev, potpisala je krajem marta 2012. aneks ugovora o preuzimanju od Srbijagasa 63 odsto vlasništva u "Srpskoj fabrici stakla" u Paraćinu za 35 miliona evra.

Vasilev je srpskoj javnosti poznat baš po slučaju paraćinske "Staklare", koja je mesecima na ivici gašenja zbog nagomilanih dugova, a pričalo se i da će "eksplodirati" ako joj isključe struju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.