Budžetsko finansiranje stranaka

Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetsko finansiranje stranaka

Nemanja Nenadić,

„Transparentnost Srbija”

Rasprava o predlogu Zakona o političkim strankama je poslužila kao povod da se u javnosti pojave (ili da se javnosti plasiraju) podaci o tome koliko pojedine male, a parlamentarne partije vuku novca iz državnog budžeta. Omogućavanje i obim tog finansiranja su diskutabilni, ali nemaju baš nikakve veze sa zakonom koji je na dnevnom redu i time hoće li neko morati da prikupi 5.000 umesto 100 potpisa za registraciju stranke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Po sadašnjim pravilima (Zakon o finansiranju političkih stranaka) u raspodeli državnog novca učestvuju stranke: a) čiji su kandidati izabrani za poslanike; b) koja i dalje ima poslanike. Prvi uslov ne zadovoljavaju partije koje formiraju već izabrani poslanici (npr. SNS) i vanparlamentarne partije kojima se neki poslanik pridruži (npr. PSS 2005). Partije koje su postale parlamentarne preko tuđih lista u praksi ulaze u raspodelu, mada je zakonski osnov za to problematičan (njihovi članovi su formalno bili kandidati stranke čiji se naziv nalazi na izbornoj listi). Novac se deli svakog meseca, po dve formule: „30% budžetskih dotacija/broj parlamentarnih partija” i „70% budžetskih dotacija/ukupan broj poslanika koji ulaze u obračun * broj poslanika koji partija ima”. Od druge formule se u praksi nezakonito odstupa jer stranke dobijaju novac prema početnom brojnom stanju umesto da im se mesečne dotacije smanjuju kada ostanu bez nekog poslanika.

Kada se govori o promeni zakona, trebalo bi prvo definisati zašto poreski obveznici uopšte finansiraju stranke. Dobar razlog da se to čini je smanjenje potrebe za privatnim donatorima - državne dotacije smanjuju partijama iskušenje da prodaju uticaj koji imaju na donošenje odluka od javnog interesa. Shodno tome, i udeo u „budžetskom kolaču” bi trebalo da bude u potpunosti srazmeran tom uticaju, to jest broju poslanika koje neko ima u Skupštini, bez obzira na način ulaska u parlament i početno brojno stanje. Naravno, ovi izdaci dobijaju puni smisao tek kada postoji i kontrola.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.