Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet

Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta za ovu godinu; sutra bi o njemu Skupština trebalo da počne raspravu. Tako će se Srbija vratiti u normalu. I svi će moći da odahnu. Za sreću nam nije potrebno ništa izuzetno, samo normalno.

Ali, kad se pogleda državni troškovnik svaki razlog za zadovoljstvo prestaje. Predviđeno je da se u državnu kasu ove godine slije 582 milijarde dinara, a da država potroši 595,5. Prošle godine potrošeno je 467,6 milijardi. Država će dakle ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine potrošiti gotovo 30 odsto više para nego prošle godine.

Ništa ove godine neće napredovati tako lepo i rasti tako brzo kao državna potrošnja. Vlada je napravila i tzv. "makroekonomsku projekciju” za 2007, odnosno prognozu rasta glavnih ekonomskih kategorija. One najvažnije nisu ni blizu "rezultata" koje beleži država. Bruto domaći proizvod bi trebalo da poraste za 5,9 odsto, produktivnost za pet odsto, a zaposlenost za jedan (bedan) odsto. Plate bi, po vladinom proračunu, trebalo da porastu za 13,6 odsto.

Kad smo več kod plata, evo još jednog kurioziteta. Najveću stavku u budžetu čine rashodi za zaposlene - 153 milijarde dinara. Prošle godine je za ove namene potrošeno 115 milijardi. Povećanje iznosi neverovatnih i ni na čemu zasnovanih, 33 odsto.

I to nije kraj: 2005. je na plate državnih nameštenika (u najširem smislu te reči) potrošeno 84 milijarde. Za ciglo dve godine, dakle, ovi rashodi u budžetu su gotovo udvostručeni. U kom je to još sektoru privrede ili društva rast plata u ovom roku udvostručen. Pitanje je, kako se to kaže, retoričko. Znamo da znate. Nigde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.