Budžet između rasta i stagnacije

Izvor: RTS, 24.Dec.2011, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet između rasta i stagnacije

Sledeće godine srpska ekonomija će rasti 1,5 odsto, što je pola procenta manje nego ove godine, prognozira Vlada. Fiskalni savet upozorava na opasnost da privreda stargnira 2012. godine. Lošiji scenario povećao bi rupu u budžetu.

Iduće godine srpska privreda bi mogla da stagnira, a javni dug da premaši zakonsku, crvenu liniju zaduženosti od 45 odsto bruto društvenog proizvoda, upozorava Fiskalni savet. Nakon analize budžeta za 2012. godinu, stručnjaci tog tela kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Vlada već sada mora da ima spremne konkretne mere u slučaju tog lošeg scenarija.

U budžetu se navodi da će iduće godine srpska ekonomija rasti 1,5 odsto. To je pola procenta manje nego ove godine. Ipak, prema analizi Fiskalnog saveta i to je optimistična prognoza imajući u vidu krizu evrozone i moguću recesiju.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da efekat recesije u EU do Srbije ide kroz dva kanala, što znači manji izvoz i manji priliv kapitala i stranih investicija. 

"Sasvim je realni scenario da u 2012. godini privreda stagnira, odnosno da rast bruto-društvenog proizvida bude nula posto", rekao je Petrović.

Taj lošiji scenario povećao bi rupu u budžetu koja je planirana na 152 milijarde dinara. Međutim, obavezama koje država ima u 2012. godini treba dodati i otplatu glavnice javnog duga od 360 milijardi dinara.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kaže da situacija nije alarmantna, ali je ozbiljna i već u prvoj polovini godine država bi mogla da dođe u problem finansiranja obaveza.

Tim upozoravajućim prognozama, u Fiskalnom savetu dodaju još jednu - da bi granica duga mogla da se poveća sa zakonskih 45 na čak 55 odsto bruto društevnog proizvoda. Na to, u prvim komentarima iz Vlade, odgovaraju umirujuće.

Državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić kaže da rizici uvek postoje, ali će Vlada promptno reagovati aktivnim merama ukoliko dođe do nekog disbalansa.

Budžet za naredu godinu prošao je skupštinski Odbor za finansije i iduće nedelje trebalo bi da dobije svoj konačni oblik i da bude usvojen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.