Budva je otvorena sredina, svako ima pravo da misli

Izvor: B92, 25.Okt.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Budva je otvorena sredina, svako ima pravo da misli"

Jubilej 100 godina od završetka Velikog Rata mogao biti primereno obeležen na način da se apsolutno niko u Crnoj Gori ne oseti ugroženim ili uvređenim.

To je poručio gradonačelnik Budve Dragan Krapović i istakao je da se iz toga u tom slučaju ne bi moglo politički profitirati.

Na Mediteranskom sportskom centru je, naime, postavljena dva velikaplakata dužine 26 metata i širine dva i po metra, koji najavljujo skup "Pokoljenja djela sude”, koji organizuje Srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narod Boke. Reč je o najvećim reklamnim plakatima ikada postavljenim u Budvi, što je ministar kulture Aleksandar Boganović ocenio kao provokaciju i poručio da te plakate i 20 bilborta postavljenih u istu svrhu treba ukloniti.

"Više je nego jasno da i jedan i drugi ekstrem u Crnoj Gori igraju koordiniranu i sračunatu igru, igru koja im donosi politički i finansijski profit. Takođe je jasno da bi prekid te i takve igre nesumnjivo značio bolje sutra građanima Crne Gore. U tom smislu, pozivam sve građane Crne Gore i Budve, sve političke subjekte i pojedince,ali i medije da ne daju zamah tome, da ne podgravaju podele i konflikte bilo koje vrste u Budvi i Crnoj Gori", istakao je Krapović za podgoričke Vijesti.

Dodao je i da kod građana postoji interesovanje dačuju stavove vezano za obelezavanje ovog jubileja od završetka Velikog rata i oslobođenja Boke i primorja od Austrougarske okupacije.

Kao predsednik opštine Budva istakao je da je taj grad, kako je rekao, otvorena sredina, u kojoj je svakome dozvoljeno da misli i radi šta god želi, dok god se to ne kosi sa pozitivnim pravnim propisima države Crne Gore.

"Takođe, verujem da tako jeste ili treba da bude čitavoj u Crnoj Gori. Nadalje, osvrćući se na izjavu gospodina Bogdanovića (ministar kulture Aleksandar Bogdanović), moram da konstatujem da gospodin ministar izgleda ima ambiciju da zatvara ljude i krivično ih goni samo zato što su drugačiji, drugačije se osećaju i misle", naveo je Krapović.

Smatra da bi ministar Boganović morao da bude opreznii u izjavama koje daje, te da se nada da je vreme kada se tako obračunavalo sa neistomišljenicima u Crnoj Gori davno prošlo.

"Ili nije? U svakom slučaju,njegove izjave i pretnje sigurno ne plaše nikog u Crnoj Gori. Što se tiče nadležnosti i delovanja opštine Budva u ovom konkretnom slučaju radi se o nadležnostima Komunalne inspekcije i opštinskog preduzeća za upravljanje reklamnim prostorom Mediteran reklame doo. U tom smislu jedine nadležnosti koje imamo je izdavanje tehničkih uslova i rešenja o lokaciji, kontrola urednosti i poštovanja istih, te plaćanje određenih taksi i dažbina", poručio je Krapović.

Gradonačelnik Budve je kazao da je kao Budvanin ponosan na učešće njegovih predaka u Prvom svetskom ratu.

"Svaka im čast na tome, ja sam im zahvalan na pokazanoj velikoj hrabrosti i žrtvi koji su podneli da nas primorce oslobode Austrougarske hegemonije. Ovo je moj lični stav i kao takvog ga iznosim. Jasno mi je da jedan broj građana iz drugih delova današnje Crne Gore drugačije gleda na to vreme i da ih ne vežu lepi sentimenti za to vreme. Naravno, kao odgovoran čovek u potpunosti ih razumem i smatram da imaju puno pravo da se osećaju kako oni žele,da imaju svoje stavove i pravo da ih slobodno i bez ustezanja iznesu. Nemam nameru da polemišem i analiziram istoriju,niti da se bilo kome konfrontiram", kazao je Krapović.

Po njegovim rečima, svi reklamni objekti na teritoriji opštine Budva imaju uredne dozvole i plaćene potrebne takse, i sa tog aspekta nema nikakvih problema i potrebe da se reaguje. Opština Budva, kazao je, neće se time baviti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Budva, autobusi oblepljeni plakatima "Pokoljenja djela sude"

Izvor: RTS, 26.Okt.2018, 10:56

Autobusi na gradskim linijama u Budvi osvanuli su oblepljeni velikim plakatima na kojima se poziva na svečano obeležavanje stotinu godina ujedinjenja Boke sa Srbijom i oslobođenja. . Organizacija "Srpski narod Boke", koja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.