Budućnost u virtuelnom zadrugarstvu

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost u virtuelnom zadrugarstvu

U poslednje 3 godine u Srbiji je osnovano 576 zadruga. Ovakvim vidom udruživanja poljoprivrednici lakše dolaze do tržišta i bolje zarade. U cilju boljeg povezivanja proizvođača sa potrošačima, zadrugari u kosjerićkom kraju pokrenuli su i internet portal.
Malinarstvo je najdominantnija grana privrede u opštini Kosjerić. Međutim, potražnja za zdravom hranom inicirala je one koji se bave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << seoskim turizmom da domaće proizvode od voća i povrća učine dostupnijim i putem interneta. Udruživanje je postalo potreba, kao i virtuelno zadrugarstvo.
"Ideja je da se mi sakupimo na jednom mestu, na ovakav način, da jednostavno predstavimo prvo lokalnom tržištu, da ne idemo dalje, da predstavimo lokalnom tržištu, šta to imamo da ponudimo, pa onda kasnije ćemo zajednički udruživanjem, kroz zadruge i nove načine poslovanja izlaziti i dalje",kaže Željko Sredić - iz Mionice.
"Mi smo veliki sistem, ali smo na neki način spori dok sve to pokrenemo. Tako da ovo je, tu smo videli put da kroz to da ubrzamo dotok informacija", ističe Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.
Oživljavanje sela i zadrugarstva moraju da prate i programi podrške lokalne samouprave.
"Prošle godine smo za deset mladih bračnih parova obezbedili po 300.000 dinara. I nadam se da nećemo stati i težićemo da što više novca opredeljujemo za poljoprivedu i za gazdinstva koja hoće da se bave poljoprivredom", naglašava Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić.
Porodica Mihajlović iz Seče Reke živi od voćarstva, a planiraju da malinu više ne prodaju kao sirovinu.
"Da pretvorimo u sokove, džemove i lanac da zaokružimo. Pošto već posedujemo i hladnjaču, gde imamo gde da skladištimo, gde da sačuvamo i da ta proizvodnja bude u toku cele godine", kaže Radojka Mihajlović iz Seče Reke.
Oni koji žive na selu i od sela proizvode zdravu hranu, koja se sve više traži. Kažu da takvi proizvodi, da bi zadržali kvalitet, moraju biti u staklenoj ambalaži.
"Ali je tako za isporuku malo teže. Jer, za sada, ove brze pošte i svi ti koji rade tu isporuku nerado primaju i prihvataju takve pakete, jer ne žele da odgovaraju za njihovu isporuku da krajnjeg potrošača" ističe Ranko Dumbelović iz Gorjana.
Udruživanje svih u tom dugom lancu plasmana zdrave hrane je neophodno. Od proizvođačkog truda tako će svi profitirati, a digitalizacija pospešiti stvaranje berze, ali i direktan kontakt sa gazdinstvima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.