Izvor: B92, 29.Sep.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost ortopedije

Beograd -- Transplantacija cele šake, kostiju i zglobova sa umrlog na živog čoveka postali su trend u svetu, pišu Večernje novosti.

"Mišljenja kod ovakvih operacija su podeljena, jer su lekovi koji se daju da se ruka održi dosta jaki. Mi imamo dobre stručnjake i ovakve transplantacije mogu bez problema i kod nas da se rade. Treba znati da je ortopedija skupa disciplina, ali svako ulaganje u nju na kraju je isplativo za državu", rekao je Marko Bumbaširević iz Kliničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centra Srbije.

"Sadašnjost ortopedije su procedure koje predstavljaju zamenu dotrajalih zglobova i ugradnju proteza", objašnjava direktor Instituta za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Marko Bumbaširević.

Budućnost ortopedije leži u pronalaženju novih bioloških, kompatibilnih materijala koji će biti ugrađivani bolesnicima, ali i u kadaveričnim transplantacijama sa umrlog, piše list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.