Budućnost Kipra zavisi od Turske

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost Kipra zavisi od Turske

Uspeh pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji se vode između Grka i Turaka na tom mediteranskom ostrvu, zavisi od Turske, smatra predsednik Kipra Demitris Hristofijas. Uticaj Ankare na lidera turskog dela ostrva mogao bi da "potopi" pregovore, upozorava Hristofijas.

Predsednik Kipra Demitris Hristofijas rekao je da uspeh pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji se vode između Grka i Turaka na tom mediteranskom ostrvu, zavisi od Turske.

"Naš cilj je da rešimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kiparski problem, ali smo mnogo puta rekli da je ključ rešenja u Turskoj", ističe Hristofijas.

Hristofjas smatra da bi uticaj Turske na lidera otcepljenog severnog turskog dela ostrva Mehmeta Ali Talata mogao da "potopi" razgovore o ujedinjenju.

Hristofjas je objasnio da bi mirovni pregovori mogli da "iskliznu iz šina" ukoliko međunarodna zajednica ne izvrši pritisak na Tursku da Talatu da odrešene ruke u pregovorima.

Kiparski Grci i Turci ponovo su počeli pregovore o ujedinjenju ostrva u septembru 2008. godine u pokušaju da premoste višedecenijski konflikt koji "koči" Tursku na putu priključenja Evropskoj uniji i komplikuje odnose među dva NATO saveznika, Atine i Ankare.

Agencija podseća da su lideri kiparskih Grka Hristofjas i Turaka Mehmet Ali Talat na papiru složili da ponovo ujedine dva razdvojena dela Kipra u federaciju od dve zone sa širokim autonomijama i slabom centralnom vladom.

Međutim, dva lidera još nisu postigla dogovor oko ključnih pitanja, koja se tiču pitanja imovine, podele vlasti i bezbednosnih garancija.

Kipar je podeljen 1974. godine kada su Turci osvojili severni deo ostrva, kao odgovor na državni udar koji su izvršile pristalice ujedinjenja sa Grčkom. Turci su tada proglasili nezavisnu državu koju je dosad priznala samo Ankara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.