Izvor: Blic, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budite znatno efikasniji na poslu

Budite znatno efikasniji na poslu

Ako imate loš dan na poslu, normalno je da vam izraz lica bude kiseo. Drugi će to odmah primetiti i ponašaće se prema vama u skladu s tim, tako da ćete upasti u vrzino kolo. Šta možete da uradite?

- Loš dan na poslu je normalna stvar. Treba se samo izboriti sa njim. Naterajte sebe da se smejete - predlažu stručnjaci 'Kosmopolitena'. - Sam čin razvlačenja usana u osmeh utiče da mozak luči serotonin, hormon sreće. Okolina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će primetiti vaše dobre vibracije i uzvratiti vam na isti način, što će onda vama popraviti raspoloženje. I tako ste raskinuli vrzino kolo.

STRES - Posao svakome najteže pada u prvom mesecu po povratku sa godišnjeg odmora. Za nekih 40 odsto zaposlenih tipično je da se u tom periodu jave simptomi depresije: umor, nesanica, tegobe sa mišićima ili želucem, gubitak apetita, problemi sa koncentracijom...

FORMA - Da biste se što brže vratili u formu, pokušajte da poslu pristupite sa više elana. Komunicirajte sa kolegama, više vremena odvojite za zabavu i razonodu, iskoristite najsunčaniji deo dana za šetnje i trudite se da iz pozitivnog ugla posmatrate svoj posao.

TELEFON - Prosečna brzina govora kada se razgovara licem u lice je 180 reči u minutu. Prilikom razgovora telefonom taj broj se smanjuje na 120 da bi se olakšalo razumevanje razmenjenih informacija. Sad, ne valja ako pokušavate da nadoknadite tu razliku.

POLAKO - Da biste izmerili brzinu kojom govorite i eventualno je korigovali, snimite jedan svoj telefonski razgovor, a potom izbrojte koliko ste reči izgovorili za 60 sekundi. Ali se zapitajte i koliko je vaš sagovornik od toga razumeo?

PAMĆENJE - Ako spremate javni nastup pred kolegama ili neko predavanje, imajte na umu sledeće: naučno je dokazano da za mesec dana osoba može da usvoji samo 18 odsto onoga što je pročitala. Kada se o nečemu čita, a potom se ponovo o tome sluša, zapamti se 60 odsto. A kada se piše o temi koju želimo da savladamo, možemo da zapamtimo čak 90 odsto informacija. CDC/JB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.