Bubalo negirao navode prijave

Izvor: B92, 14.Jun.2013, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo negirao navode prijave

Beograd -- Bivši ministar privrede Predrag Bubalo je negirao sve navode krivične prijave u vezi sa malverzacijama oko privatizacije Luke Beograd, izjavio njegov advokat.

Podsetimo, pripadnici Uprave kriminalističke policije su danas priveli Bubala, nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i još šest osoba.

Bivši ministar privrede i privatizacije Predrag Bubalo negirao je večeras, tokom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je zloupotrebio službeni položaj načinivši propuste u nadzoru nad prodajom državnih akcija Luke Beograd, rekao je Tanjugu njegov branilac Zoran Ateljević.

"Bubalo je negirao sve navode policijske krivične prijave i izričito se izjasnio da nije kriv. Rekao je da je svoju funkciju vršio u skladu sa zakonom, savesno i odgovorno", naveo je Ateljević.

Bivši ministar, je u odbrani, prema rečima njegovog advokata, rekao da nije imao "umišljajna" saznanja o bilo kakvim protivpravnim radnjama drugih lica u vezi sa privatizacijom Luke Beograd, niti o realnoj ili bilo kakvoj drugoj vrednosti akcija.

U toku je saslušanje Miodraga Đorđevića, a tužilac Miljko radisavljević je rekao za agenciju Beta da će večeras biti saslušane još dve osobe.

"U Tužilaštvu za organizovani kriminal počelo je saslušanje osumnjičenih koje je danas popodne policija privela i protiv kojih je podnela krivičnu prijavu. Izvesno je da u toku večeri neće biti završeno saslušanje svih osumnjičenih, tako da ćemo u subotu nastaviti saslušanje osoba koje večeras ne budemo uspeli da čujemo", rekao je za B92 tužilac Radisavljević.

Privedeni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja oštetili budžet za najmanje 5,7 miliona evra. Luka Beograd je 2005. godine prodata firmi Vorldfin iz Luksemburga, čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko.

I ovo hapšenje, kao i neka prethodna, najavljeno je u nekim beogradskim medijima.

Uhapšeni su: bivši izvršni direktor Agencije za privatizaciju Goran Mrđa, bivši direktor Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju Aleksej Misailović, Aleksandar Gračanac, bivši direktor Akcijskog fonda Srbije, Jasmina Dragutinović, bivša direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu, Miroslava Drobac, bivša direktorka Luke Beograd i Dušan Kosovac, bivši finansijski direktor Luke Beograd.

Advokat bivšeg ministra Zoran Ateljević rekao je da Bubalu uručeno rešenje o zadržavanju od 48 sati, odakle je prevezen u Tužilaštvo za organizovani kriminal, pred kojim će izneti svoju odbranu.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je, na konferenciji za novinare u Palati "Srbija", da je Bubalo i još sedam lica uhapšeno zbog sumnje da su oštetili državu za više od 5,5 miliona evra, da je osumnjičenima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da su sprovedeni u Tužilaštvo gde će ih saslušati zamenik tužioca za organizovani kriminal.

Lukom Beograd 2009. godine se bavio i Insajder, serijalom "Službena (zlo)upotreba".

"Zadatak državnih institucija je da štite interese države, međutim činjenjem i nečinjenjem i zloupotrebama omogućeno je da paket državnih akcija u iznosu od 41 odsto bude prodat po znatno nižoj ceni od realne čime je država oštećena za iznos veći od 5,5 miliona evra", rekao je Veljović.

Bubalo se, prema krivičnoj prijavi policije, tereti da je zloupotrebio službeni položaj, jer je kako je rekao adovkat, "navodno propustio da vrši nadzor prilikom prodaje akcija Luke Beograd koje su prodate za manju vrednost od ekonomske".

Advokat je istakao da se Bubalo ne tereti za korupciju već za nečinjenje.

Bivši ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo saslušan je u januaru u policiji povodom privatizacije Luke Beograd.

Povodom njegovog privođenja oglasila se Demokratska stranka Srbije, čiji je portparol poručio da je po saznanjima DSS, Bubalo radio saglasno zakonima, kao i da od državnih organa očekuje da rade na osnovu zakona, a ne na osnovu partijske pripadnosti.

Da podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije još 14. maja 2010. je podneo krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija “Luke Beograd” državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra. Među tim osobama su i Milan Beko i Predrag Bubalo.

Beko je 29. januara 6 sati saslušavan u Upravi kriminalističke policije u svojstvu građanina, u vezi sa privatizacijom Luke Beograd. Beko je u svojstvu građanina dao izjavu u MUP-u i 8. maja, kada je naveo da je to učinio kako bi prekinuo sve zlonamerne insinuacije vezane za predmet Luke Beograd.

Savet za borbu protiv korupcije je još 2008. naveo da je sve što se dešavalo u načinu prodaje Luke Beograd upućivalo na korupciju velikih razmera i da su tom transakcijom oštećeni ne samo budžet Srbije i bivši akcionari, već i svi poreski obveznici, jer je ona obavljena tako što je uzeta stara knjigovodstvena vrednost, dva i po puta manja od aktuelne.

Luka Beograd privatizovana je 2005. godine u vreme premijera Vojislava Koštunice, u čijoj vladi je Predrag Bubalo bio ministar za privredu i privatizaciju. Bubalo je godinu dana ranije, pre rekonstrukcije Vlade bio ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, a od 2006. godine je bio koordinator Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Septembra 2005. godine 40 odsto akcija Luke Beograd, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, prodate su firmi Vorldfin iz Luksemburga, a zatim su otkupljene i preostale akcije koje su bile u rukama malih akcionara. Iza Vorldfina su u trenutku kupovine Luke stajali Milan Beko i Miroslav Mišković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priveden Predrag Bubalo

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2013

Bivši ministar privrede Predrag Bubalo i još sedam osoba lišeno je danas slobode zbog sumje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, čime je država oštećena za više od 5,5 miliona evra, rekao je direktor policije Milorad Veljović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.