Brzina kojom jedete i hodate određuje vaš život

Izvor: Blic, 24.Nov.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brzina kojom jedete i hodate određuje vaš život

Prema istraživanju stručnjaka sa Novog Zelanda, tempo kojim obavljate svakodnevne aktivnosti utiče na dužinu i kvalitetu vašeg života. Recimo, ukoliko jedete brzo, imate gotovo dvostruko veće šanse za gojaznost.

Prebrzo jedete

Žene između 40 i 50 godina koje jedu brzo imaju daleko veće šanse da budu gojazne nego one koje jedu polako. Brzo gutanje hrane umesto žvakanja sasvim je dovoljno da udvostruči rizik od gojaznosti, pokazala je studija sprovedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na 3.000 ljdui.

Prebrzo dišete

Zdrave odrasle osobe naprave od 10 do 14 uzdaha u minuti, ali neki udahnu i više od 20 puta. Ubrzano disanje može da izazove nedostatak vazduha i pojave osećaja da vam prsti trne, da vam srce lupa ubrzano, ali dovodi i do umora i slabe koncentracije. Ovi simptomi ukazuju na to da dišete kroz usta, umesto kroz nos. Ubrzano disanje je loša navika koja za posledicu ima povišen stres, bol u leđima i vratu, emocionalne traume i druge stvari.

Prebrzo pijete alkohol

Ako prebrzo unese alkohol u organizam, on neće imati dovoljno vremena da ga preradi, i može doći do gubitka svesti. Ovu naviku ima sve veći broj mladih, a po pravilu, telo može da preradi oko 10 milillitara alkohola na sat. Imajte na umu da velika čaša vina sadrži oko 30 mililliara alkohola, a samo jedno naglo opijanje može ostaviti trajni trag na jetri.

Presporo hodate

Brzina vašeg hoda je dobar pokazatelj toga koliko dugo ćete živeti, rezultati su istraživanja sprovedenog na 34.000 odraslih osoba starijih od 65 godina. Najduže žive oni koji hodaju metar u sekundi ili brže, posebno ako su stariji od 75 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.