Brzina hoda pokazuje koliko ćemo dugo živeti

Izvor: Blic, 11.Jan.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brzina hoda pokazuje koliko ćemo dugo živeti

Evo dobrog razloga da ubrzate korak: američki naučnici su otkrili da je brz hod znak koji ukazuje na to da ćemo dugo živeti.

Naučnici Univerziteta u Pitsburgu analizirali su devet studija u kojima je učestvovalo više od 34.000 starijih osoba.

Ispitanicima je merena brzina hoda, nakon čega su, zavisno od studije, posmatrani tokom perioda od šest do 21 godine.

U svim starosnim grupama životni vek se produžavao sa brzinom hoda, a ova veza je posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolazila do izražaja kod osoba starijih od 75 godina. Prosečna brzina hoda učesnika je iznosila je 0,92 metra u sekundi.

"Hod zahteva energiju i kontrolu pokreta i angažuje različite organske sisteme, kao što su srce, pluća, krvotok, nervni sistem i motorički aparat”, napisali su naučnici u članku objavljenom u stručnom časopisu JAMA. "Sporiji hod može da ukaže na oštećenje u ovim sistemima, kao i na povećani utrošak energije.”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.