Brže od Ovčara do Kablara

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže od Ovčara do Kablara

Prvi put posle gotovo pedeset godina u čačanskom kraju izgrađen je novi lokalni put. U toku su završni radovi i asfaltiranje deonice duge dva i po kilometra u Vrčanima ka Kablaru. Uz pomoć grada i države dugogodišnja inicijativa meštana sprovedena je u delo. Novom saobraćajnicom brže će se stizati blizu vrha Kablara, jednog od najlepših vidikovaca u Srbiji.
Sunčano vreme ide na ruku građevinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pa se završni sloj asfalta postavlja brzo. Dragan Jovanović iz Vrnčana pre osam godina je sa drugim meštanima pokrenuo inicijativu da se izgradi novi put. Kako kaže san mu se sada konačno ostvario. 

Kako se sad osećate?
„Pa, vrlo ponosno, pošteno rečeno i dok se završi do kraja, biću još ponosniji", zadovoljan je Dragan Jovanović, meštanin Vrnčana 
"Ovo je vrlo značajan put za meštane našeg kraja jer će pospešiti razvoj poljoprivrede i razvoj turizma", kaže Miodrag Karanac, predsednik MZ Vrnčani
Neuslovan i uzak put kroz šumske predele,proteklih godina često uređivali meštani, ali tuda je bilo rizično voziti. Izgradnja deonice puta od magistrale u Ovčar Banji do Vrnčana počela je pre godinu dana. Put je značajan zbog najbliže veze sa susednim selima i brojnih turista koji posećuju ovaj kraj. Sa izgradnjom ovih 2,5 kilometra novog puta do vrha Kablara brže će se stizati. Planiran je i nastavak trase. 
"Mi se bavimo projektovanjem nastavka trase ka samom vidikovcu. Dakle projekat je u završnoj fazi, očekujemo da ćemo u narednoj godini uz podršku Vlade Republike SRbije obezbediti sredstva da ovu saobraćajnicu u celosti završimo Njen značaj je višestruk, dakle, povezuje dva državna puta, veoma značajna sa aspekta razvoja turizma u Ovčarsko -kablarskoj klisuri ali je takođe značajna velikom broju meštana iz ovog kraja:Vrnčana, Rožaca, Jančića, koji će ovu saobraćajnicu svakodnevno koristiti", objašnjava Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Novi put bio je težak za izgradnju. Naišlo se  na klizište pa je  izgrađen potporni zid . Na mogućim mestima odrona već su montirane mreže a postaviće se i zaštitne ograde.

"Cela trasa puta ova što se radi i buduća projektovana je u teškim brdsko planinskim uslovima što podrazumeva izuzetno angažovanje izvođača radova. Njegovim donasadašnjim radom sam vrlo zadovoljan", kaže Borko Ilić, projektant puta

Kada se put otvori  za saobraćaj ovuda će moći da se kreću i autobusi i kamioni.  Vožnja je udobna u to smo se uverili a tome svakako  doprinosi i  lepota predela.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.