Brze dozvole dozivaju strane ulagače

Izvor: Politika, 21.Nov.2013, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brze dozvole dozivaju strane ulagače

Ne treba investitor nas da ubrzava, jer se mi trudimo da naša administracija bude efikasnija, kaže Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova

Stara Pazova – U ovom trenutku pet velikih investitora – četiri strana i jedan domaći grade u Staroj Pazovi. U tih pet budućih pogona, kada budu završeni do polovine sledeće godine zaposliće se 1.750 radnika, a upravo ovih dana „Milšped” je završio novu distributivnu halu i zaposlio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 150 radnika. U Staroj Pazovi kažu da ne oskudevaju u investitorima, ali i da su dobrom organizacijom administracije ostvarili „srpski san” – da se lokacijske i dozvole za izgradnju izdaju u roku od 20 do najviše 70 dana i da je to pravi mamac za inoinvestitore.

– Pored povoljnog geografskog položaja, blizina Beograda i aerodroma, kod nas investitori ne čekaju mnogo na dozvole. Ne treba investitor nas da ubrzava, već naša administracija ubrzava ove procese. Uložili smo prošle godine mnogo u izradu regulacionih planova naseljenih mesta, ali nam se to danas obilato vraća – objašnjava Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova.

U ovom trenutku belgijska kompanija „Delez” gradi distributivni centar na 72.000 kvadratnih metara i u to ulaže 60 miliona evra. Kad sledeće godine bude otvoren ovaj distributivni centar za Srbiju i okolne zemlje, u njemu će biti zaposleno 750 radnika. I „Ajmaks” i „Por” – austrijske kompanije, zajednički grade takođe distributivni centar, na 60.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, ulažu 50 miliona evra, a ovde će raditi oko 600 radnika.

– Samo ova dva distributivna centra zapošljavaće više od 300 vozača viljuškara, a mi na berzi rada nemamo radnike ovog profila, pa ćemo organizovati prekvalifikaciju i pomoći ovim firmama da dobiju radnike kakve traže, naglašava Radinović.

Fabrika za proizvodnju turbina za francuska vozila „Strejt nova – Jucit” upravo završava opremanje fabrike, prima radnike i kad prođe probna proizvodnja ovde će raditi 150 metalaca. U selu Golubinci italijansko-austrijska firma „Kvatro haus” počela je izgradnju fabrike montažnih panela za industrijske hale, gde će dogodine biti zaposleno sto radnika.

Poznata domaća špeditersko-distributerska kompanija „Milšped” – Krnješevci tek što je završila pogon u kome je 150 radnika, počela je gradnju još jedne hale od 20.000 kvadratnih metara prostora i dogodine će primiti novih 150 radnika.

– Mi smo u stalnoj ofanzivi. Koristimo sve načine da objasnimo strancima da smo povoljna sredina za investiranje. Ne možemo sediti u Pazovi i čekati investitore. „Kvatro haus” je dobio građevinsku dozvolu za 20 dana. Pre toga smo morali čak da menjamo državnu parcelu sa privatnikom, kako bismo obezbedili plac od tri hektara. Sve smo to završili za 20 dana i poslali poruku investitorima iz Italije da se kod nas ne čeka na papire. Ovih dana formiramo i četvrtu industrijsku zonu, između Nove Pazove i Novih Banovaca od 80 hektara, a tu su i „Delez”, „Ajmaks” i „Por” sa svojim gradilištima, tu je centar „Volvoa”, 15 hektara građevinskog zemljišta, koje je bilo u sporu, nadamo se i švedskoj „Ikei”, naglašava Radinović.

J. Slatinac

objavljeno: 21.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.