Brže do posla uz podršku PKS

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže do posla uz podršku PKS

Privredna komora Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuli su zajednički projekat sa ciljem da se najbolji studenti efikasnije povežu sa potencijalnim poslodavcima i motivišu da ostanu u Srbiji. Očekuje se da će u prvoj fazi projekta oko 800 diplomaca biti povezano sa potencijalnim poslodavcima.

- Namera nam je da u saradnji sa Ministarstvom prosvete uspostavimo efikasan sistem koji će povezati poslodavce sa najboljim studentima i univerzitetima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Želimo da mladi uče od najboljih, da ostanu u Srbiji, da se usavršavaju i stiču znanje u inostranstvu, ali da se vrate u svoju zemlju - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Čadež ističe da se najveće kompanije koje posluju u Srbiji često obraćaju komori u potrazi za kvalitetnim i konkurentnim kadrovima. Kako je objasnio, u planu je uspostavljanje jedinstvene baze privrednih subjekata koji traže kadrove. Potrebno je, smatra on, uspostaviti i registrovanu aplikaciju za praćenje i merenje uticaja stečenih kvalifikacija na zapošljavanje i obezbediti veći uticaj privrede na obrazovanje.

- Više od polovine diplomiranih studenata ne bavi se onim što su završili, a što je globalni trend jer sistem obrazovanja ne može da isprati brzinu kojom se menja ekonomija. To moramo zajednički da pratimo kako bi definisali bolje nastavne programe i obezbedili veći uticaj privrede na obrazovanje - ocenio je predsednik Privredne komore Srbije.

Kako je istaknuto u PKS, očekuje se da zajednički projekat "Da mladi ostanu u Srbiji" doprinese boljoj usklađenosti visokog obrazovanja sa ciljevima privrednog i društvenog razvoja, stvaranju uslova za kvalitetniju edukaciju mladih na nivou visokog obrazovanja, kao i sticanju funkcionalnog znanja i razvoj veština tokom formalnog školovanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Projekat za lakše zapošljavanje najboljih studenata

Izvor: RTS, 02.Nov.2018

Ministarstvo prosvete i Privredna komora Srbije pokrenuli su projekat koji će omogućiti da najbolji studenti brže i lakše dođu do zaposlenja u okviru kojeg će, kako je najavljeno, oko 800 diplomaca biti povezano sa potencijalnim poslodavcima. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.