Brza hrana zabranjena za trudnice

Izvor: Blic, 17.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza hrana zabranjena za trudnice

Srčane bolesti, rizik od dijabetesa i gojaznosti samo su neki od problema s kojima se susreću u kasnijem životu deca čije su majke tokom dojenja i trudnoće uživale u brzoj hrani.

Britanski naučnici objavili su istraživanje koje je pokazalo da nerođena deca i bebe čije majke uživaju u brzoj hrani mogu da očekuju život pun zdravstvenih tegoba. Svojoj deci će uz hamburger priuštiti rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa.

- Mi često kažemo: „Ono >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << si što jedeš". U stvari, tačnije bi bilo „Ono si što je tvoja majka pojela" - kaže dr Stafani Bajol sa Rojal koledža u Londonu.

Naime, dr Bajol je sa svojim saradnicima otkrio da bi problemi u odrasloj dobi mogli biti uzrokovani ishranom majke, kao i njenom debljinom, povišenim nivoom glukoze i holesterola.

Ovo istraživanje je pokazalo da ishrana majke ima učinak koji traje i nakon puberteta, pa i u slučaju da se deca zdravo hrane. Uticaj džank fuda na metabolizam je prejak.

Sve ovo ne znači da su debljina i loše zdravlje neizbežni, već da je važno da vodimo brigu o sebi i da živimo zdravo. I, što je najvažnije, da se buduće majke tokom trudnoće hrane zdravo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.