Bruka: Srednjoškolci nisu uspeli da reše test iz šestog osnovne!

Izvor: Press, 06.Avg.2013, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bruka: Srednjoškolci nisu uspeli da reše test iz šestog osnovne!

Kako prenosi Radio-televizija Srbije, istraživanje je pokazalo da đaci radije uče strani jezik, nego srpski. Srbija se tako našla na dnu evropske lestvice po broju časova maternjeg jezika, dok đaci ne shvataju koliko je ovaj predmet važan.
Jelena Stefanović iz Instituta za pedagoška istraživanja kaže da je fond reči među đacima izuzetno smanjen i da gotovo nema standarda. Prema njenim rečima, đaci ne razlikuju komunikativne situacije, pa se gotovo na isti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << način obraćaju i drugovima i nastavnicima i roditeljima.
"Srpski jezik uče deklarativno, prevashodno da bi dobili ocenu. Srpski jezik postaje samo jedan u nizu predmeta koji uče i na kraju zaboravljaju", rekla je Jelena Stefanović.
Inale, u Francuskoj učenici imaju 12 časova maternjeg jezika nedeljno, u Nemačkoj devet, u Grčkoj i Švedskoj jedan manje. U Srbiji, đaci od petog do osmog razreda imaju četiri časa, a u srednjoj školi dva do tri časa.
 
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.