Broker u 99. godini života

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broker u 99. godini života

Dok drugi penzioneri šetaju parkom, ćaskaju ili igraju karte, jedan 99-godišnji Kinez provodi vreme na berzi, piše list Čajna dejli.

Već nekoliko godina, Lu Fumin, mašinovodja u penziji, svakog radnog dana odlazi u berzu u Čangši, u provinciji Hunan, gde se bavi tržištem akcija.

Svoju novu strast Fumin je otkrio sasvim slučajno. Jednog dana našao se ispred zgrade berze u svom gradu i ušao iz čiste radoznalosti. Od tada provodi dane gledajući u brojeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji se smenjuju na displeju, kupujući i prodajući akcije.

Fumin tvrdi da je pažnja sa kojom prati oscilacije na berzi zaslužna za njegovu dugovečnost, jer drži njegov um bistrim i živahnim.

Za ovog vremešnog berzanskog mešetara tržište novca nema tajni. Posao brokera nije težak, kaže on, samo zahteva veliku koncentraciju i sposobnost prikupljanja informacija iz raznih izvora.

Zato, posle provratka kući, Fumin tokom poslepodneva prelistava finansijsku štampu i gleda TV emisije posvećene berzanskim aktivnostima.

Prateći brze promene na berzi, ovaj neobični kineski penzioner je izvukao i svojevrsnu filozofiju života - ne raduje se kada zaradi, niti jadikuje kada izgubi, jer je sve to deo igre.

Fumin je postao poznat na lokalnoj berzi. Mnogi ga pitaju za savet posebno i zato što se on razlikuje od drugih penzionera, jer nije sklon štednji, već uvek spreman da špekuliše.

Zbog fluktuacija na tržištu usled ekonomske krize, poslednje tri godine Fumin je od svojih akcija zaradio blizu 3.000 dolara, dok je samo u 1997, kada je počeo da se "igra" na berzi, njegova zarada bila dvostruko veća.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.