Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2017, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojna pitanja o povodu za povlačenje diplomata bez odgovora

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su na hitne konsultacije. Državni vrh Srbije navodi da je razlog za to pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Srbiji i njenoj ambasadi, kao i da postoji i mešanje, kako je rečeno, "stranog faktora".

Izvor: N1

Međutim, brojna pitanja o povodu za iznenadnu odluku ostaju otvorena - čelni ljudi državnog vrha nisu sa javnošću podelili detalje o obaveštajnom delovanju niti su pružili više informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o navedenom stranom faktoru.

Ambasadorka Srbije u Makedoniji nedavno je bila pozvana u makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova na konsultacije, a sada ju je na konsultacije, kao i sve zaposlene u ambasadi, pozvao Beograd.

"Zato što je nedvosmisleno ustanovljeno, sa jasnim dokazima, pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Republici Srbiji u celini i našoj amabsadi u čemu je svakako prisutan i strani faktor", izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šta znači "pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje" kao i ko je "strani faktor", Dačić nije precizirao, a više detalja nije dao ni predsednik Srbije, osim što je odgovarajući na pitanje rekao ko to nije.

"Ima tu naravno i rezličitog delovanja i mešanja i nekih drugih sila tako da naše je da se mi pripremimo i da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo i rekao bih naše delovanje od uticaja spoljnog faktora, ali i da zaštitimo sebe od uticaja svih spoljnih faktora", rekao je Aleksandar Vučić.

Na pitanje da li je Rusija ta druga sila, Vučić je odgovorio da u ovom trenutku nije pomislio na Rusiju.

Ministarstvo inostranih poslova i Vlada Makedonije do sada nisu komentarisali navode sprskog državnog vrha.

A dok se čekalo zvanično obrazloženje odluke Srbije, makedonska agencija Makfaks, pozivajući se na neimenovane izvore, navela je da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko.

To pitanje već je bilo tačka spora Beograda i Skoplja jer je Makedonija 2015. godine glasala za prijem Kosova u tu organizaciju.

Zvanični Beograd poručuje da će graditi dobre odnose sa Skopljem, ali da oni moraju da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju.

"Čekaćemo i odluku da li će Albanci da idu da pokušaju da uvrste Kosovo kao članicu Uneska i tada ćemo čekati šta će da kažu i Skoplje i Podgorica i mnogi drugi. Naš je posao da zaštitimo interese Srbije i tako ćemo se ponašati da ništa ne uradimo protiv interesa drugih naroda i drugih zemalja", rekao je Vučić.

Iako je premijer Zoran Zaev u maju je rekao da će Makedonija prilikom narednog glasanja u Unesko biti neutralna, u saopštenju koje prenosi televizija Telma Vlada Makedonije sada čini se najavljuje promenu stava.

"U odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko, Vlada Makedonije će imati u vidu poziciju većine zemalja članica Evropske unije", navodi se.

Na to je ponovo reagovao ministar spoljnih poslova srbije koji je naveo da bi i zvanični Beograd mogao da promeni stav o imenu Makedonije.

"Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesko, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni oko Kosova u Unesko, ima u vidu poziciju Evropske unije", poručio je Dačić.

I dok verbalni rat na liniji Beograd Skopje traje, Makedonija je pojačala obezbeđenje zgrade ambasade u koju će, kako je najavio šef diplomatije, sledeće nedelje biti vraćen deo osoblja, dok će ambasador biti vraćen kasnije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.