Brojke ohrabrujuće, da li će biti popuštanja mera?

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 20:11

Brojke ohrabrujuće, da li će biti popuštanja mera?

U Srbiji je danas zabeleženo još 108 zaraženih koronavirusom, što je veliki pad u odnosu na prethodnu sedmicu.

Juče je u Srbiji bilo 100 novozaraženih, što je bio najmanji broj još od 22. juna.

Podsetimo, epidemiolog Branislav Tidorović izjavio je da je početak školske godine prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji.

Tiodorović je rekao da svi moramo pomoći da škole počnu normalno da rade, da se deca vrate u školske klupe, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deca iz najmlađih razreda, jer je za njihov razvoj to posebno važno.

On je istakao da rizike treba smanjiti na najmanju moguću meru i da se sve mere moraju sprovoditi.

"Mislim da nam trenutna situacija pokazuje da se dosta dobro krećemo prema boljem rešenju, ako bismo uspeli da očuvamo odnos koji sada ima stanovništvo prema epidemiji i sprovođenju svih zaštitnih mera, onda bismo mogli da stvorimo uslove za dobar početak školske godine", dodao je Tidorović.

Jučerašnji podatak da je u Srbiji još 100 osoba zaraženo koronavirusom je značajan i ohrabrujući, ali se čini da nije potpuno realan jer se nedeljom manji broj građana javlja u kovid-ambulante, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon, koji je član Kriznog štaba, rekao je za TV Prvu da se očekuje da broj novozaraženih bude između 100 i 200.

"Virus je još prisutan i on uvek traži put prenosa na drugu osobu, jer je to njegov način opstanka", istakao je Kon i ponovo ukazao na važnost nošenja maski i držanja fizičke distance, jer je to dalo rezultate.

Kon je naglasio da se u Evropi povećava aktivnost virusa i da to može da se desi i u Srbiji.

Jedna od mera koja je poslednja bila ukinuta nakon proglašenja vandrednog stanja, ali ubrzo zatim i vraćena jeste svakako zabrana javnih okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od 10 ljudi.

Organizovanje proslave male i velike mature u Srbiji prema rečima epidemiloga Predraga Kona, bile su odgovorne sa jedne strane za rast broja inficiranih u proteklom periodu, te je slavlje tada zaustavljeno.

Takođe, sve proslave, rođendani i svadbe nije moguće organizovati za sada.

Jedino mesto gde ne važi ova zabrana jesu javna kupališta i bazeni, na kojima je jedino preporuka držanje distance ne manje od 1,5 metara.

Nošenje zaštitnih maski mera je koja je već duže vreme obavezna u Srbiji, pri čemu se podrazumeva da se bez nje ne može ući u bilo koji javni zatvoreni prostor, kao što su prodavnice, banke, pošte, državne institucija, ali i u kafiću.

Za sada još nema naznaka kada bi ova mera mogla da bude ukinuta, a ono o čemu se trenutno najviše spekuliše jeste obavezno nošenje maski za sve đake kada krenu u školu od 1. septembra.

Takođe, nošenje maski u javnog gradskom prevozu mera je koja se strogo mora poštovati ukoliko želite da se prevezete.

U više navrata članovi Kriznog štaba su decidirano rekli da će mera nošenja maski biti poslednja koja će biti ukinuta.

Od marta ove godine, mnoge bolnice u Srbiji pretvorene su u takozvane kovid-bolnice u kojima su se lečili oboleli od koronavirusa, te se tako podrazumevalo da posete u tim mestima neće biti moguće.

Takođe, u svim drugim bolnicama i porodilištima bilo kakve vrste posete obolelima ili porodiljama nisu moguće i dalje.

Među prvim merama koje su uvedene jesu zatvaranja pozorišta i bioskopa. Iako je tokom epidemije bilo nekih priredbi na otvorenom,a za vreme karantina i u onlajn izdanju, ipak za konačan odlazak u pozorište ili bioskop građani će još neko vreme ostati uskraćeni.

Radno vreme svih ugostiteljskih objekata ograničeno je do 21 sat u zatvorenom delu i do 23 sata u bašti, ukoliko je poseduju. Pored toga, ukoliko neko odabere da sedi u zatvorenom delu kafića ili restorana, obavezno je nošenje maski za stolom i van njega, sem tokom ispijanja pića.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će uskoro i radno vreme kafića biti produženo do 1.00.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.