Brojevi umesto igračaka

Izvor: RTS, 06.Mar.2012, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojevi umesto igračaka

Igre loptom, automobilima, lutkama mnogi mališani zamenjuju igrom brojeva, matematičkim igricama smišljenim specijalno za njih. Kažu da ima mnogo razloga zbog kojih sede u klupama matematičkog zabavišta u Matematičkoj gimnaziji.

Neki budući uspešni matematičari, ili programeri, prve korake prave možda već ovih dana u Matematičkoj gimnaziji. Vrata matematičkog zabavišta, naime, otvaraju se za predškolce svake druge nedelje.

Igre loptom, automobilima, lutkama mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mališani nedeljnom pre podne zamenjuju igrom brojeva, rešavanjem logičkih zadataka - matematičkim igricama smišljenim specijalno za njih. Kažu da ima mnogo razloga zbog kojih sede u klupama matematičkog zabavišta.

Milica Dobrosavljević kaže da joj je lepo u zabavištu, jer uči razne stvari. Milan Đorđević uči računanje i zna da broji do 999 milijardi.

Roditelji ističu da deci nisu nametnuli školu, već da samo razvijaju njihovo interesovanje za matematiku. Dovodiće ih, kažu, dokle god ih to bude zanimalo.

Milanov otac Aleksandar Đorđević išao je u Matematičku gimnaziju iz koje nosi lepa iskustva, pa veruje da će i njegovom sinu to pomoći.

Rad sa mališanima organizovan je u tri grupe, po uzrastu - od pete do sedme godine.

Profesor Matematičke gimnazije Jasminka Mihaljinac kaže da deca rado dolaze u školu zbog toga što se sreću sa vršnjacima koji imaju slična interesovanja, pa se lepo drugarstvo razvija u učionici.

Osim sa matematikom, upoznaju se i sa informatikom. Razvija se njihova mikromotorika. Profesori su napravili programe koji povezuju matematiku sa radom na računaru.

Đaci dobijaju i radne listove koje na času zajedno rešavaju, jer profesori su tu da očuvaju njihovo interesovanje i da ih usmeravaju ka novim matematičkim oblastima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.