Broj poginulih u napadu bombaša samoubice porastao na 63

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 15:45

Broj poginulih u napadu bombaša samoubice porastao na 63

Broj poginulih u napadu bombaša samoubice na mitingu protalibanske islamističke partije Džamijat Ulema u Pakistanu porastao je na 63, saopštili su danas lekari.

Bombaš samoubica razneo se u nedelju na predizbornom skupu protalibanskog sveštenika i političara Fazlura Rehmana u Badžuru, okrugu u pakistanskoj provinciji Hajber Pahtunva, gde je pakistanska vojska provela godine boreći se protiv pakistanskih talibana pre nego što je okrug proglasila čistim od militanata 2016. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, preneo je AP.

Rehmanova partija ostala je, međutim, moćna politička snaga blisko povezana sa avganistanskim talibanima.

U napadu koji je izveden u nedelju 123 ranjene osobe nalaze se na lečenju, saopštio je zvaničnik bolnice. Skoro 200 ljudi je ranjeno, a 80 je otpušteno, dodao je on.

"Mogu da potvrdim da su do sada 63 osobe poginule u napadu bombaša samoubice", rekao je danas Liakuat Ali, portparol državne bolnice u Badžuru.

On je rekao da se neki od ranjenih još uvek leče u bolnicama u Pešavaru, glavnom gradu provincije Hajber Pahtunhva. Ali je kazao da neki od ranjenih još uvek nisu u stabilnom stanju.

Najnoviji podaci o žrtvama objavljeni su dan nakon što je pakistanski premijer Šehbaz Šarif zatražio od susednih talibanskih vladara u Avganistanu da učine više kako bi sprečili ekstremiste da pređu granicu i izvode napade. Rehmanov skup je u nedelju bio na meti ogranka Islamske države sa sedištem u Avganistanu, koji je preuzeo odgovornost za napad.

Ekstremisti IS su rivali talibana i pojačali su napade otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine. Šarif je, nakon što je posetio neke od ranjenih u bolnici u Pešavaru, rekao da su ekstremisti pronašli utočišta unutar Avganistana, pregrupisali se i ponovo naoružali, a zatim se infiltrirali u Pakistan kako bi izveli antivladine napade.

"Avganistanska talibanska vlada treba da preduzme konkretne mere ka uskraćivanju upotrebe njihovog tla za transnacionalni terorizam", rekao je on juče.

Rehmanova stranka je deo Šarifove koalicione vlade. Rehman je danas zahtevao da budu uhapšeni svih koji stoje iza samoubilačkog bombaškog napada. Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.