Broj obolelih od sifilisa u Evropi porastao za 70 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj obolelih od sifilisa u Evropi porastao za 70 odsto

Broj obolelih od sifilisa u svetu znatno je porastao tokom protekle decenije i bolest je prvi put od 2000. godine, u nekim zemljama, učestalija od HIV-a, piše nemački Der Spiegel.

Muškarci u razdoblju od 25. do 34. godine bivaju češće inficirani ovom polno prenosivom bolešću od žena, navodi se u Izveštaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Infekcije su najčešće zabeležene kod homoseksualaca.

Izveštaj se odnosi na period od 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 2017. godine. ECDC je izneo podatke iz 30 zemalja Evropske unije, kao i Norveške i Islanda. Broj potvrđenih slučajeva porastao je za nešto manje od 70 odsto od 2010. godine. Rekordan broj zaraženih od sifilisa zabeležen je 2017. godine - 33.193.

"Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Evrope rezultat je nekoliko faktora među kojima su polni odnosi bez zaštite poput kondoma i održavanje odnosa s više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om", kaže Andrew Amato-Gauci, stručnjak ECDC-a za polno prenosive bolesti.

Evropski izveštaj usledio je nakon što je Svetska zdravstvena organizacija prošlog meseca objavila da se oko milion ljudi dnevno zarazi nekom polno prenosivom bolešću. Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom sveta u 2016. godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.