Broj novootkrivenih biljnih i životinjskih vrsta sve više raste

Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj novootkrivenih biljnih i životinjskih vrsta sve više raste

Jedini svetski katalog poznatih biljnih i životinjskih vrsta sada broji 1,9 miliona vrsta i bogatiji je za 114.000 nego pre tri godine, pokazuju najnovija istraživanja australijskih istraživača.

Broj priznatih i opisanih živih biljnih i životinjskih vrsta porastao je od 2006, kada su prethodno opisane i zavedene, za 6,3 odsto, istakao je u izveštaju australijski ministar za ekologiju Piter Garet.

U izveštaju se navodi da opasnost od istrebljenja preti gotovo desetini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sisara, ptica, gmizavaca i vodozemaca u svetu i to zbog klimatskih promena i drugih nepovoljnih faktora.

Najugroženiji su vodozemci, gde istrebljenje preti za 29,2 odsto vrsta, kod sisara je u opasnosti 20,8 odsto, kod ptica 12,2 , gmizavaca 4,8 a kod riba 4,1 odsto.

Australija je, prema istraživanju, dom 7,8 odsto svetski poznatih vrsta. Pri tome je živi svet tog kontinenta jedinstven i 87 odsto sisara i 93 odsto gmizavaca koji žive u Australiji ne živi više nigde u svetu.

Garet je rekao i da je Australija otkrila i dala ime samo četvrtini svoje flore i faune.

"U Australiji i širom sveta biodiversitet je pod ogromnim i rastućim pritiskom", istakao je Robin Kruk iz australijskog ministarstva dodajući da posebna opasnost preti od invazivnih vrsta, gubitka prirodnih staništa i klimatskih promena.

Na Zemlji, prema izveštaju, ima oko 11 miliona vrsta od kojih je samo 1,9 milion otkriven a još milioni beskičmenjaka, gljiva i drugih organizama tek treba da budu otkriveni i da dobiju ime.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.