Brnabićeva i Zaev o potrebi saradnje dve zemlje

Izvor: B92, 12.Jul.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva i Zaev o potrebi saradnje dve zemlje

Trst -- Premijerka Srbije i makedonski premijer Zoran Zaev su razgovarali o potrebi da dve zemlje neguju dobre odnose, posebno u ekonomskom smislu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Zaev je izrazio spremnost Makedonije da neguje te odnose.

U razgovoru je ocenjeno da će ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana pozitivno uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog regiona.

Brnabićeva je rekla da mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ekonomsko povezivanje zemalja vidi u digitalizaciji, osnaživanju IT sektora i jačanju startap i inovativne zajednice, što je ujedno snažna poruka za mlade, koji u tome vide svoju razvojnu šansu.

Ona je posebno istakla značaj povezivanja lokalnih samouprava i infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Brnabićeva Zaevu predstavila uspeh koji je prethodna vlada postigla u pokretanju ekonomskog rasta i veliki doprinos koji je dala u uspostavljanju regionalne stabilnosti.

Ona je rekla da je Srbija posvećena daljem ubrzanju ekonomskog rasta i izrazila nameru Srbije da sarađuje sa svim partnerima i zemljama koje su izrazile želju za saradnjom na ravnopravnim osnovama, navodi se u saopštenju.

Sastanku se prisustvovali ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Dimitrov.

Brnabićeva, koja je imala niz sastanaka tokom dana, uoči Samita lidera država Zapadnog Balkana, rekla je da je Srbija mnogo učinila u poslednje tri godine kako bi postigla fiskalnu i političku stabilnost.

"Ne možemo da imamo brži ekonomski razvoj bez potpne regionalne stabilnosti i o tome ćemo danas da pričamo ovde i da se trudimo da na tome radimo u narednim mesecima pred nama", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o sastancima sa predstavnicima Evropske investicione banke, Svetske banke, evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc i premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, Brnabićeva je ocenila da su, kako je rekla, ti razgovori bili fantastični.

Ona je istakla da je veoma važno, u okviru agende povezivanja zemalja Zapadnog Balkana upravo to što će danas biti potpisan ugovor o transportnoj zajednici.

“Sve se svodi na tri važne agende povezivanja Zapadnog Balkana - infrastruktura i energetika, ekonomski razvoj i osnivanje regionalne privredne komore, kao i regionalna kancelarija za saradnju mladih”, rekla je Brnabićeva.

Kako je najavila, danas će biti reči i o digitaliazciji, osnaživanju startap inovacionih preduzeća, odnosno osnaživanju nauke.

"To je perspektiva za mlade, za budućnost. I Srbija je danas ovde zbog daljeg rada na regionalnoj stabilnosti, na regionalnom razvoju”, zaključila je premijerka Brnabić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.