Brnabić opoziciji: Važno vam je samo da li vas je snimio RTS, borba protiv nasilja se ne vodi na Gazeli VIDEO

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 17:25

Brnabić opoziciji: Važno vam je samo da li vas je snimio RTS, borba protiv nasilja se ne vodi na Gazeli VIDEO

Sednica Narodne skupštine o bezbednosnoj situaciji počela je danas u 15h, a povodom preduzetih mera poslanicima se obratila premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić je na počeku izlaganja još jednom izjavila saučešće porodicama nastradalih.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na sednici Skupštine Srbije posvećenoj bezbednosnim merama posle dve tragedije koje su se dogodile pre dve nedelje da je parlament jedini forum u kome ozbiljni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i odgovorni političari treba da raspravljaju o merama koje društvo preduzima i ukazala da ovo nije vreme za političke podele.

"Kao neko ko duboko veruje u demokratske vrednosti, verujem da je Narodna skupština pravo mesto za razgovor o svim temama, a ne performanse, a posebno o temama koje su ovako teške i ovoliko važne za naše društvo i za naše građane", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će odgovarati na pitanja poslanika i raspravljati koliko god treba o bezbednosnoj situaciji pre i posle tragedija, o merama koje su preduzete, očekivanjima od njih i dokle se stigli sa njihovom implementacijom.

"Saslušaću sa pažnjom i uvažavanjem svaki dodatni predlog mera kako bi deca (iznad svega i svih), ali i svi građani Srbije bili bezbedniji, osećali se bezbednije i kako bi svi zajedno, a ne podeljeno po političkim i svakim drugim linijama, kao što su to radile mnoge druge zemlje nakon sličnih tragedija, bez politizacije (ako je to ikako moguće) radili na predlozima kako da, kao društvo, nastavimo dalje", rekla je premijerka.

Ona je ocenila da ovo nije vreme za političke podele.

"Volela bih da ih nije bilo, iako nažalost i danas, sada, vidim da neki žele da koriste ovo na najgrublji i najbanalniji način za podele. Mislim da je Skupština jedini forum u kome ozbiljni i odgovorni političari treba da raspravljaju o merama koje kao društvo preduzimamo", rekla je Brnabić.

Ona je poslanicima iznela pregled bezbednosnih mera koje su postojale pre, a koje su uvedene posle tragedija.

Poslanicima se obratila predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, iznoseći sve konkretne mere koje je njen kabinet preduzeo.

"Policijski službenici su već počeli u narednom periodu će nastaviti obezbeđivanje škola. Preduzimaju se intezivne aktivnosti ka pružanju bezbednosti svim građanima" započela je Brnabić, nakon čega su opozicioni poslanici počeli da je prekidaju.

"Jedino što je vama važno je da li vas je RTS snimio ili vas nije snimio. Ja nisam od onih koji kažu 'nama je žao a vama nije žao", rekla je Brnabić uz konstataciju da Vlada ne deli ljude.

Upadanje u reč predsednici Vlade se nastavilo a intervenisao je predsednik Skupštine, Vladimir Orlić.

"Je l' vas nije bar malo sramota da se ponašate tako i da dobacujete", prokomentarisao je Orlić.

"Nakon donošenja zaključka vlade, ministar odbrane naložio je da se izvrše provere sa posebnim osvrtom da li se oružje drži bezbedno", nastavila je Brnabić.

"Naloženo je da se izvrši kontrola svih streljana i do sada je izvršena kontrola u 25 steeljana. Zatim, vlasnici oružja koji drže neregistrovano oružje mogu predati to oružje bez posledica. Za devet dana ukupno je predato 26.339 komada oružja i preko milion komada municije", navela je Brnabić, dodajući da su brojne kazne pooštrene i da Vlada želi da čuje mišljenje struke i nauke.

"Tu sam za sva pitanja i objašnjenja. Iskreno, žeim da tokom ove rasprave čujemo predloge za smanjenje nasilja, smanjenje tenzija u društvu. Ja mislim da ćemo time poslati poruku našim građanima i žao mi je što se deo opozicije pre sednice odlučio za performans a ne za rad", navela je Brnabić, nakon čega je prekinuo poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koga je Vladimir Orlić ponovo upozorio.

"Borba protiv nasilja se ne vodi na Gazeli, tako što se građanima uskraćuje sloboda kretanja. Borba se vodi u Skupštini, pred očima građana", završila je svoje izlaganje predsednica Vlade, nakon čega je usledio aplauz gotovo cele skupštinske sale.

"Ja neću ići u dalje detalje izveštaja koji je dostavljen narodnim poslanicima, tu sam za sva pitanja i pojašnjenja, a iskreno želim da tokom ove rasprave čujemo predlog dodatnih mera za podizanje bezbednosti građana u našoj zemlji, smanjenje nasilja, kao i smanjenje poziva na nasilje, a čuli smo ih toliko u posledljih nekoliko dana, zatim smanjenje tenzija u društvu, ali i zamerke na konkretne mere koje preduzimamo i koje smo preduzeli.

Žao mi je što se deo opozicije danas, kao što smo videli na početku ovde sednice, odlučio za performans, a ne za razgovor povodom najtežih tragičnih tema koje smo imali u društvu.

Ponoviću da želim da tokom ove rasprave čujemo predlog dodatnih mera za podizanje bezbednosti građana u našoj zemlji. Mislim da ćemo time poslati pravu poruku našim građanima i mislim da se borba protiv nasilja ne vodi na Gazeli, nasiljem nad svim drugim građanima kojima uskraćujemo pravo na slobodno kretanje, tj. kojima se uskraćuje pravo na slobodno kretanje, već se vodi rečima, u Skupštini, pred očima svih građana naše zemlje", poručila je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će od sutra početi primena elektronskog sistema prijave nasilja nad decom na platformi "Čuvam te".

Na sednici Skupštine Srbije posvećonoj bezbednosnoj situaciji u zemlji, Brnabićeva je rekla da su, u skladu sa programom rada Vlade do 2026. godine i prioritetom unapređenja bezbednosti dece, mladih i prosvetnih radnika u ustanovama vaspitanja i obrazovanja preduzete aktivnosti za puštanje u rad elektronskog sistema prijave nasilja za građane i nadležne organe i ustanove u okviru nacionalne platforme za prevenciju nasilja koja uključuju decu.

"To je platforma Čuvam te. Pored video snimaka, sa predavanjem na različite teme u vezi sa bezbednošću i vršnjačkim nasilje, na platformi Čuvam te, kreraran je sistem za prijavu nasilja koji će koristiti građani, nadležni organi i ustanove", navela je premijerka.

Dodala je da će na jednom mestu, preko Trijažnog tima koji je uspostavljen u okviru Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, svi nadležni organi pratiti bukvalno svaku prijavu nasilja prema detetu i tok njenog rešavanja.

"Status prijave će biti dostupan u svakom trenutku, a i građani će moći da podnose prijave Trijažnom timu, prate tok i ishod", rekla je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Od sutra elektronska prijava nasilja nad decom

Izvor: Blic, 18.Maj.2023

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će od sutra početi primena elektronskog sistema prijave nasilja nad decom na platformi "Čuvam te".

Nastavak na Blic...

Da li verujete opoziciji ili svojim očima!? Evo kako izgleda njihova "borba protiv nasilja" (VIDEO)

Izvor: 24sedam.rs, 19.Maj.2023, 08:00

Uporno se apeluje da je jako važno da se javno osudi nasilje, pretnje i vređanja kao sredstvo političke borbe, međutim, na pojedince apeli ne utiču, ma koliko puta bili upućeni

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.