Brnabić: Znamo šta nam je činiti; Šteta se meri milionima

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 07:03

Brnabić: Znamo šta nam je činiti; Šteta se meri milionima

Novi Sad -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obilazi područja pogođena olujnim nevremenom na teritoriji Novog Sada.

Ona je u Futogu izjavila da se šteta od nevremena u Srbiji meri stotinama miliona evra i da država sada mora da odredi prioritete u sanaciji i nadoknadi štete, gde su na prvom mestu domaćinstva i stambeni objekti i škole kako bi učenici mogli 1. septembra da krenu u školu.

"Uspeli smo da popišemo preliminarnu štetu. Imamo dva prioriteta za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadokandu štete - stambeni objekti i domaćinstva i osnovne i srednje škole kako bi deca mogla da krenu na nastavu 1. seprembra, pa zdravstvene ustanove ii objekti javne namene", rekla je Brnabić novinarima posle obilaska ugroženih područja.

Ona je podsetila da je zbog nevremena od 19. do 24. jula 13 lokalnih samuprava progasilo vanrednu sitauciju i naglasila da su najteže pogodjeni Bačka Palanka i Novi Sad koje je obišla juče i danas.

"Imamo skoro 12 000 domaćinstava i stambenih objekata koji su delimično ili u potpunosti uništeni, kao kuća porodice Zahorac u Bačkoj Palanci, moramo da izgradimo novu kuću imaju četvoro dece", rekla je ona i dodala da je oštećeno i više od 1.000 objekata javne namene.

Nakon obilaska Begeča i Futoga, gde je posetila teško oštećenu Osnovnu školu "Desanka Maksimović", premijerka je istakla da je već popisana šteta preliminarno.

"Znamo šta nam je činiti. Dva su osnovna prioriteta za nadoknadu štete - stambeni objekti tj, domaćinstva i osnovne i srednje škole. Nakon toga slede zdravstvene ustanove", istakla je Brnabić.

Što se tiče zadataka vlade, navela je Brnabić, uslediće pomoć lokalnoj samoupravi da se urade zapisnici, da se to dalje prosledi ministarstvu za ulaganja i krene u ispatu štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka Brnabić danas u Novom Sadu: Obilazi područja pogođena nevremenom

Izvor: 24sedam.rs, 07.Avg.2023

Brnabić će imati i sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem

Nastavak na 24sedam.rs...

Brnabić: Šteta od nevremena se meri stotinama miliona evra

Izvor: Danas, 07.Avg.2023

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je, posle obilaska područja pogođenog nevremenom između 19. i 24. jula, izjavila da je oštećeno ili uništeno oko 12.000 stanova i kuća i nešto više od 1.000 objekata javne namene i da se šteta meri stotinama miliona evra.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.