Brnabić o susretu s Ramom: Ne mogu srdačnije da se pozdravim sa nekim ko traži sankcije za Srbiju

Izvor: B92, 16.Okt.2023, 17:21

Brnabić o susretu s Ramom: Ne mogu srdačnije da se pozdravim sa nekim ko traži sankcije za Srbiju

Premijerka Ana Brnabić obratila se iz Tirane gde je počeo Samit Berlinskog procesa.

Predsednica Vlade Ana Brnabić učestvovala je u zajedničkom fotografisanju svih lidera Evrope i regiona u Tirani. Time je Srbija još jednom pokazala da ne vodi politiku izolacije, već da je okrenuta saradnji i rešavanju svih otvorenih pitanja dijalogom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je na komentar novinarke da je njen susret sa Edijem Ramom bio hladan i protokolaran, odgovorila:
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ne mogu srdačno da se pozdravim sa čovekom koji je pozvao da se uvedu sankcije Srbiji. Razgovarali smo mali, nadam se da ćemo razgovarati, ali jednostavno ne znam, nikad niste samo političari, nema baš nikakvog smisla, ni u skladu sa dobrosusedskim odnosima i u inicijative otvorenog Balkana. Nije mi jasan njegov gest i tako se osećam, Srbija nije uradila ništa. Ne treba da se uzima lično, ja sam tu, mi smo razgovarali, uvek otvorena za najbolje moguće odnose sa albanskim institucijama", poručila je Brnabić.

"Nije bilo pritisaka, ali razgovaralo se o tome i o KiM, i o događajima u Banjskoj, dijalogu, šta je to što sledi, Briselskom sporazumu, prošlogodišnjem samitu, na kojem je Kurti jasno rekao da Briselski sporazum ne postoji", poručila je Brnabić i dodala:

"Za Srbe i Albance na Kim ne postoje nikakvih bazični uslovi za normalan život, ali to nije političko pitanje već humanitarno, za Srbe i nealbance, i Rome na Kim. A to je da li neko može da računa da se na njega, nju, njih ne puca. Ako puca da li će završiti u zatvoru, da li mogu da računaju na vladavinu prava, da ti pritvori ne traju, a u proseku traju. To nije političko pitanje, već humanitarno. Od maja 2000 srpskih porodica napustilo KiM, to se dešava u Evropi. Šta treba zajedno da uradimo, Evropa da uradi da se to reši".

"Reći ću vam što se Samita tiče, čitav Berlinski proces je dobar za naš region, pokrenut od Merkel 2014. godine, od danas. Imamo i akcioni plan za regionalno povezivanje i tržište, transportnu zajednicu. Drago mi je što ćemo danas potpisati još jedan sporazum, i u šta RS veruje - bolja regionalna saradnja".

"Što se tiče Fon der Lajen i novog ekonomskog plana za ekonomski rast, mi smo ga sa nestrpljenjem dočekali i bili smo prvi na Zapadnom Balkanu koji smo predali portfolio projekta. Ne bežimo od reforma, implementiramo ih i verujemo da će dovesti do jače i snažnije Srbije, tako da nastavljamo da implementiramo reforme. Zahvaljujem se Mišelu zato što na svakom regionalnom skupu govori o tom datumu i govori o jasnijem signalu proširenju EU. Da li će to biti do 2030. godine, to sve zavisi od EU, a mi ćemo biti spremni", navela je premijerka.

"Na sastancima u Tirani svi su govorili o tome da je krajnje vreme da se formira ZSO, to je jasno komunicirano i pred Aljbinom Kurtijem, od velike petorke očekujem da vide kako Srbi žive na KiM i da se ostvare njihova ljudska prava", rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.