Brnabić i Stefanović: Uskoro izmene tri zakona za poboljšanje izbornih uslova

Izvor: RTS, 29.Sep.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić i Stefanović: Uskoro izmene tri zakona za poboljšanje izbornih uslova

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.
Ana Brnabić i Nebojša Stefanović, koji je i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.

Naglašeno je i da će misija ODIHR-a u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.
Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR-a i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta.
"Ono što smo kao vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome", rekla je premijerka.
Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.

"Oni koji su donosili izborne zakone danas traže da se ti izborni zakoni menjaju, mi želimo da unapredimo situaciju koju smo zatekli i unapređujemo je da bismo imali što bolji i transparentniji izborni proces", podvukla je Brnabićeva.
Bolji nivo transparentnonosti izbornog procesa
Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.
"Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS-om i ODIHR-om, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana", istakao je Stefanović.
Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.
"Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS-om u transparentnosti izbornog procesa", rekao je Stefanović.
Dodaje da iako su svi ti zakoni doneti od 2008. do 2012. godine, kada je, kaže, bilo najviše zabeleženih zloupotreba u izbornim kampanjama, cilj izmena zakona je upravo taj da se, ističe, građanima pruži boji nivo transparentnonosti izbornog procesa.
"Razgovori sa OEBS-om su proces koji teče, premijerka Brnabić je te razgovore sa njima pokrenula još 2017. godine. To nije počelo juče i nisu počeli zato što je to danas neko od nas pritiskom tražio, mi smo krenuli u razgovore želeći da imamo pravni okriv, bolje norme koje će omogućiti da građani imaju potpuno poverenje u izborni proces u ovoj zemlji", naglasio je Stefanović.
Najavio je i da će misija ODIHR-a tokom novembra doći u Srbiju, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.