Brnabić: Uskoro Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2020, 15:26

Brnabić: Uskoro Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je danas da uskoro na sednici Vlade očekuje usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije.

Sledio bi, kako je rekla, niz izmena i dopuna zakona iz te oblasti da bi se "uspostavio sistem koji će zaista funkcionisati i pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare".

Brnabić je o bezbednosti novinara razgovarala na sastanku s ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković i predstavnicima relevantnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << institucija - ombudsmanom Zoranom Pašalićem, članom Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veranom Matićem, zamenikom republičkog javnog tužioca Brankom Stamenkovićem i načelnikom Policijske uprave Novi Sad Slobodanom Malešićem.

Premijerka je kazala da treba uspostaviti jedinstvenu bazu podataka i da "želi da zna da je država učinila sve kako bi se olakšalo pravovremeno reagovanje" na napade na novinare.

Ministarka Gojković je kazala da po donošenju Akcionog plana sledi važan posao usvajanja medijskih zakona.

Rekla je da je povukla sve krivične prijave koje je njen prethodnik podneo protiv novinara, a koje su se odnosile na njihov rad.

Po rečima obudsmana Pašalića, neophodno je precizirati da li se radi o napadu na nekog novinara, pretnji ili o nečem drugom, a da bi usvajanje izmena i dopuna zakona trebalo bi da dovede do toga da se spreče napadi na novinare.

Zamenik republičkog javnog tužioca Stamenković obavestio je premijerku da ta institucija momentano reaguje čim neko prijavi napad na novinara i da ne postoji predmet u kojem nešto nije preduzeto.

"Sve što Republičko javo tužilaštvo treba da uradi, biće urađeno", rekao je Stamenković, ali je upozorio da ima i lažnih prijava.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.