Brnabić: Ulaganje u nauku najsigurniji način investiranja u budućnost zemlje

Izvor: RTS, 17.Jul.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Ulaganje u nauku najsigurniji način investiranja u budućnost zemlje

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa direktorom Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije Alfonsom Garsijom Morom o strukturnim reformama i ekonomskim rezulatatima Srbije, sprovođenju tekućih projekata u saradnji sa Svetskom bankom i planovima za buduću saradnju u toku ove i u narednim godinama, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.
Ana Brnabić je istakla da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će Srbija ove godine nastaviti sa stabilnim rastom BDP-a, kao i da se očekuje ostvarivanje projektovanog rasta od 3,5 odsto u 2019. godini, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, Srbija je ulaganje u obrazovanje i razvoj moderne privrede kroz digitalizaciju, prepoznala kao ključne oblasti održivog razvoja, koje će biti fokus ove vlade u narednom periodu.  
Premijerka je izvestila predstavnike Svetske banke da se intenzivno radi na modernizaciji Poreske uprave.
Objasnila je da se u narednim danima očekuje usvajanje seta zakona koji će podstaći dalji rast elektronske trgovine, dok se na jesen očekuje usvajanje više zakona iz oblasti intelektualne svojine i investicionih fondova.  
Navodeći razlog posete, direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije istakao je da ta finansijska institucija želi da pruži podršku kapacitetima koje Srbija ima, kako bi uspešno stabilizilovala svoju privredu i ubrzala trenutni rast. 
Alfonso Garsija Mor je naglasio da je za Srbiju važno da nastavi sa makroekonomskim reformama i stvori dominantniji privatni sektor.
Za dalji napredak, kaže, neophodno je povećanje konkurentnosti, pre svega u oblasti tehnologija i inovacija, ali i poljoprivrede.
Pohvalivši rezultate koje je Srbija postigla u okviru elektronske uprave, još jednom je naglasio njenu ulogu u stvaranju podsticajnog poslovnog okruženja i transparentne i efikasne javne uprave. 
Brnabićeva je, takođe, navela da je pokrenut Fond za nauku čime je, kako kaže, omogućeno konkurentno finansiranje nauke i najavila veća ulaganja u Fond za nauku u narednim godinama.
Premijerka Srbije i Garsija Mor su se saglasili da je dalje ulaganje u nauku i naučne projekte ujedno i najsigurniji način investiranja u budućnost zemlje.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.