Brnabić: Srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2018, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu i da je Srbija pouzdan partner Kini.Otvarajući konferenciju Beogradskog strateškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu", Brnabić je rekla da su rezultati te inicijatve već vidljivi za građane Srbije, koji vide nove puteve, mostove, rekonstruisane železnice, digitalizaciju i zaštitu prirodne sredine.

Brnabić je ukazala na važnost slobodne trgovine, slobodnog protoka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << robe i kapitala, navodeći da takse od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu upozoravaju na pogubne posledice trgovinskih i drugih blokada.

"Takse od 100 odsto dovele su Srbe na ivicu humanitarne katastrofe", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sekundarna posledica tih mera su politička i bezbednosna destabilizacija.

"Srbija koja na sopstevenom primeru oseća posledice barijera opredeljenja je za otvorenu i slobodnu saradnju sa svima", kazala je Ana Brnabić.

Premijerka je ocenila da je Srbija pouzdan partner Kini, koja je dosledna politici pružene ruke i nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja.

Brnabić je  rekla da Kina i Srbija treba da iskoriste odnos poverenja koji imaju i da ujedine snage.

"U ovo vreme nestalnosti i nepredvidivosti u međunarodnoj politici, Srbija je odan i pouzdan partner. Optimizam Vlade Srbije i zacrtani pravci razvoja jesu gorivo za budućnost", kazala je Ana Brnabić.

Podsetila je da je krajem novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar "Ivo Andrić", rekavši da se tome posebno raduje.

"Kulturna razmena nakon niza projekata doprineće našem čeličnom prijateljstvu", rekla je Ana Brnabić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da je suština kineske inicijative "Jedan pojas - jedan put" u povezivanju ljudi u celom svetu bez obzira o kojoj zemlji ili rasi je reč.

"Treba jedni druge da razumemo i da radimo zajedno", rekao je Li Mančang.

On je kazao da je srećan čovek što je već kao student izabrao da uči srpski jezik i da će iz Beograda otići u penziju.

"Ja sam srećan čovek što sam ambasador u Srbiji. Srbija je kini prijateljska zemlja", rekao je Li Mančang i dodao da nema mesta u Srbiji na kojem nije prijateljski dočekan.

Kineski ambasador je rekao da je stabilan politička situacija u zemlji preduslov za sve.

"Najviše projekata ima između Kine i Srbije. Postoji veliki potencijal Kine i Srbije - velika perspektiva odnosa", kazao je.

On je rekao da je Srbija zemlja koja u regionu značajno doprinosi očuvanju mira.

Zahvalio je srpskom predsedniku i premijerki, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić na svemu, kao i srpskom narodu koji daje podršku srpskom rukovodstvu za ravzoj odnosa sa Kinom.

Profesor Nankai Univerziteta Ge Šunći rekao je da je incijativa "Jedan pojas - jedan put" ekonomska, a ne politička ili vojna inicijativa.

On je kazao da ta incijativa nastoji da stvori fleksibilnu ekonomsku mrežu i da se zemlje medujsobno povezuju.

"Jedan pojas - jedan put je samo ekonomska incijativa bez političke penetracije", rekao je Ge Šunći.

On je istakao da je za Srbiju bitno da bude stabilna sredina za investicije-

Ocenio je da Srbija i Kina treba da razvijaju saradnju u digitalnoj oblasti, da sarađuju na polju edukacije, da se bolje razume ambijent za investiranje u Srbiju, da se moraju rešiti sproovi između investitora i izvođača radova u Srbiji, itd.

"Pozivam iskusne investitore iz Kine da doju i investiraju u Srbiju... Naš cilj je da pomognemo Srbiji da pogigne Bruto domaći proizvod. Želimo da Srbija bude biser na putu svile", kazao je Ge Šunći.

Austrijski diplomata Volfgang Petrič ukazao je na to da se incijativa "Jedan pojas - jedan put" odvija u kontekstu velikog globalnog nemira.

Prema njegovim rečima, Kina u vremenu globalnog nemira nudi alternatvinu viziju evropskog poretka sa drugačijim vrednostima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu i da je Srbija pouzdan partner Kini...Otvarajući konferenciju Beogradskog strateškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu", Brnabić je rekla da su rezultati te inicijatve već vidljivi za građane...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.